Руски политичари се скараа на телевизија поради војната (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Новинарката Џулија Дејвис, исто така основач на проектот Руски медиумски монитор, кој ги следи руските медиуми и се бори против руската пропаганда, објави на Твитер снимка од емисија во која руските политичари почнаа меѓусебно да се расправаат за ситуацијата во Украина и да ја префрлаат вината за лоши одлуки.

Loading...

Поранешниот пратеник во Думата, Борис Надеждин, рече дека советниците го убедиле претседателот Путин дека специјалната операција ќе трае кратко и ќе биде ефективна, дека нема да нападне никого и дека руската армија само мирно ќе влезе во Украина.

„Не можеме да победиме со платеници и без мобилизација“

„Тие луѓе нѐ наместија. Путин не се сети само на еден ден и рече – ќе започнам специјална воена операција. Некој му рече дека Украинците ќе се предадат, дека ќе сакаат да се приклучат на Русија. Сега мораме да прифатиме дека е невозможно да се победи Украина користејќи ресурси и колонијални воени методи“, рече Надеждин.

„Не можеме да ја победиме со платеници и без мобилизација. На Русија ѝ се спротивставува силна армија која е економски и технолошки поддржана од моќните земји. Јас не предлагам мобилизација, туку мировни преговори и крај на војната“, додаде тој.

Претставникот на Думата Сергеј Миронов му се спротивстави и рече дека не може да има преговори со нацистичкиот режим на Зеленски и дека тој режим треба да биде уништен.

На тоа, Надеждин одговори дека Русија има само две опции – или мобилизација и војна во пошироки размери или прекин на операцијата.

„Путин неодамна рече дека ние всушност сè уште не сме започнале специјална воена операција. Ќе ја започнеме кога ќе биде потребно“, рече Миронов.

„Велите дека сè оди според планот?

Тогаш во дискусијата се вклучи политикологот Виктор Олевич кој ја повика идејата дека со специјалната воена операција се оди според планот.

Loading...

„Велите дека се оди според планот? Дали некој верува дека пред шест месеци планиравме да се повлечеме од Балаклија и да имаме проблеми со контраофанзивата на Харков? Олевич го праша Миронов.

„Зошто да не го окупираме Харков и да ја напуштиме Балаклија? Не заборавајте, ние се бориме против НАТО блокот и добро подготвени Украинци. Тоа е сериозна армија, со сериозно оружје“, му одговори претставникот на Думата.

„Но, нашата разузнавачка служба требаше да ја предвиди таа ситуација“, рече Олевич.

 

 

 

Миронов одговорил дека војната е таква и дека не можеш се да знаеш однапред.

Тој додаде дека Русија ќе ја продолжи борбата додека не победи.

Loading...

Потоа говореше претставникот на Думата Александар Казаков кој рече дека војната е многу комплицирана работа и дека има психолошки и политички компоненти.

„Последниве денови доживеавме силен психолошки удар. И би го замолил мојот колега Надеждин да внимава што зборува. Не е прифатливо да се спомнуваат колонијални војни во овој контекст. Се подготвува глобална војна, ова е само парче на сложувалката“, рече Казаков.

„Се надевам дека нема да има глобална војна. А ако дојде, другите ќе бидат посилни и помоќни од нас“, одговори Надеждин.

„Не можеме да очекуваме да ни бидат лојални ако кажеме дека не постојат како народ, дека не постојат како луѓе.

Олевич тогаш нагласи дека на Русија и е потребна поддршка од локалното население, во идеолошка смисла, а не само на ослободените територии.

„Мораме да разговараме со Украинците. Не можеме да очекуваме да ни бидат лојални ако кажеме дека не постојат како народ, дека не постојат како народ, дека нема украински јазик. Мора да им пристапиме на реален начин и објасни им како ќе изгледа нивната иднина со „Русија, како ќе се чувствуваат во Русија. Ако им кажеме дека не постојат како Украинци, ќе им го откажеме идентитетот“, рече Олевич.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.