Реконструкцијата на лице откри како египетски фараон брутално бил убиен пред 3.500 години

Сподели со своите пријатели

Мумијата на фараонот Секененре Таа II носи брутални рани на лицето. Реконструкцијата на неговото лице открива дека најверојатно загинал на бојното поле.

Loading...

Научниците сега открија како изгледал египетскиот фараон Секененре Таа II, попознат како „Храбриот“, 3.500 години откако бил брутално убиен во битка.

Египетскиот фараон Секененре Таа II можеби умрел на бојното поле.

Благодарение на збир на податоци, во последните 130 години беше можна прецизна реконструкција на неговото лице.

Научниците го реконструирале лицето на древниот египетски фараон кој бил брутално убиен пред 3.500 години, откривајќи како кралот ја дочекал својата судбина.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Неверен сопруг го тужи Apple: Тврди дека компанијата е виновна за неговиот развод

 

 

Loading...

Во Деир ел-Бахри, во тебанската некропола, во далечната 1886 година, била пронајдена мумијата на овој фараон. Оттогаш тоа е предмет на проучување.

Египтолозите Сахар Салима и Захи Хавас во 2021 година со помош на КТ скен откриле дека фараонот во моментот на смртта имал 40 години и 167 см. Дознале дека имал насилни повреди на главата кои биле причина за неговата смрт.

Египетскиот фараон бил убиен додека се обидувал да го ослободи Египет од Хиксосите во 1555 година п.н.е.

Тој е запаметен како борец за слобода кој загина обидувајќи се да го ослободи Египет од властите.

Исто така, во соопштението од таа година откриваат дека неговата мумија била во лоша состојба.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Пронајдени остатоци од брод стар 3.000 години: Откритието ќе ја промени историјата!

И дека тоа е резултат на балсамирање што е направено набрзина и далеку од работилницата за кралска мумификација.

Реконструкција на лицето на египетски фараон

Неодамна, тим археолози од австралискиот Универзитет Флиндерс го спои неговото лице користејќи КТ скенови и рендгенски снимки на искривениот череп на кралот.

Фараонот е прикажан со мали очи и усни и високи јаготки.

Loading...

 

 

Реконструкцијата е дело на бразилскиот графички експерт Цицеро Моарес, кој дигитално го создаде лицето врз основа на податоците од последните 130 години од проучувањето на останките на фараонот. Резултатите беа објавени во нерецензиран труд.

Реконструкцијата на лицето откри и удар во врвот на главата на фараонот Секененре Таа II.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во таксито му влезе пријател кој не го видел 20 години: Емотивната сцена воодушеви милиони (ВИДЕО)

Египетскиот фараон бил брутално убиен со секира во лицето.

Овие истражувања покажуваат колку современите методи во соработка со археолошките податоци можат да откријат многу информации за луѓето од минатото.