Рама: Сложените прашања во Западен Балкан треба да се решаваат билатерално

Сподели со своите пријатели

Албанскиот премиер Еди Рама денеска во Тирана изјави дека сложените прашања меѓу земјите од Западен Балкан мора да се решаваат со билатерален дијалог и не смеат да влијаат на мултилатералните односи.

Loading...

„Нашата соработка е основен услов за нашиот пат кон ЕУ. Тие се поподготвени од кога било да ни помогнат во интеграцијата, ние мора да бидеме подготвени да си помогнеме“, рече тој на почетокот на средбата на лидерите на Западен Балкан и претставници на ЕУ за европската интеграција на регионот и спроведувањето на планот на ЕУ за раст на Западен Балкан.

Тој посочи дека Албанија влезе во нова фаза, ги продлабочи реформите, ја интензивираше борбата против корупцијата и тројно ги зголеми напорите за постигнување на таа цел.

Остануваме цврсти во соработката со регионалните партнери, промовираме мир и соработка со сите шест земји од Западен Балкан“, рече Рама.

Берлинскиот процес покажа колку е полесно да се каже отколку да се направи, додаде тој.

„Албанија, Србија и Северна Македонија го започнаа Отворениот Балкан, а со Планот за раст е јасно дека или ќе се приближиме до ЕУ заедно или ќе ризикуваме да го изгубиме местото на масата на ЕУ. Или ќе успееме заедно или ќе пропаднеме заедно. Или работиме за мир за наш просперитет или го губиме мирот. Така функционира ЕУ, така треба да функционира и Западен Балкан“, рече Рама.

Во Тирана денеска се одржува самит на лидерите на земјите од Западен Балкан и претставници на ЕУ за европската интеграција на регионот и спроведувањето на Планот на ЕУ за раст на Западен Балкан.

На самитот ќе присуствуваат претседателот на Србија, Александар Вучиќ, премиерот на Македонија, Талат Џафери, претседавачот на Советот на министри на Босна и Херцеговина, Борјана Кристо и комесарот на Европската комисија за соседство и проширување, Оливер Вархеји.

Loading...

Новинарите не ги видоа лидерите на Црна Гора и Косово кои вчера учествуваа на Самитот Украина-Југоисточна Европа во Тирана.

Албанските медиуми објавија дека тие нема да бидат физички присутни и дека косовскиот премиер Албин Курти испратил видео порака до собирот.

По отворањето на Еди Рама и Вархеји, самитот продолжува без присуство на медиуми.

Самитот е посветен на Планот за раст на Западен Балкан, кој предвидува финансиска поддршка од шест милијарди евра, од кои две милијарди се неповратни грантови, а четири милијарди се поволни заеми обезбедени од ЕУ.

Целта е да се поттикне економскиот раст на регионот и да се забрза социоекономската хармонизација.

Планот, усвоен од Европската комисија во ноември, го опфаќа периодот од 2024 до 2027 година и предвидува секоја влада од Западен Балкан шест да добива одредена сума пари на секои шест месеци, во зависност од реформите што ги има спроведено во тој период.