Природен антибиотик кој го штити организмот од настинки и вируси

Сподели со своите пријатели
Грејпфрут е овошје кое се препорачува за оние кои го изгубиле апетитот. Ако дваесет минути пред оброк јадете грејпфрут, тоа ќе ви овозможи добар апетит и уште подобро варење. Сокот и самиот плод имаат корисен ефект врз гастроинтестиналниот тракт и помагаат кај болести поврзани со варењето. Покрај сокот и месото од грејпфрут, кората е исто така исклучително корисна и е одличен лек против металоиди и болки во стомакот. Изрендајте ја кората, па добро исушете ја и земајте по една лажичка на ден, полека џвакајте ја. Корисните својства на грејпфрутот помагаат кај кардиоваскуларни болести, а се препорачува да се јаде еден грејпфрут дневно. Супстанциите содржани во пулпата и сокот од ова овошје го намалуваат холестеролот во крвта. За да спречите срцеви заболувања, се препорачува да го јадете ова овошје за доручек и тоа неколку дена неделно. Народен лек со грејпфрут Тинктура: Семките од грејпфрут и кората се разликуваат од другите агруми бидејќи содржат посебна горчина. Оваа горчина, заедно со есенцијалните масла е најдобар природен антибиотик. Нè спасуваат од стотици паразити и патогени микрофлори, а што е најважно од габични болести во цревата. Тинктурата се прави со семките и кората, додека кората ситно се сече. Ставете сè во тегла и полијте ракија преку неа. Оставете 10 дена да отстои на собна температура подалеку од сонце. Оваа тинктура се консумира два пати дневно пред оброк. Вкусот е исклучително пријатен. Овој лек може да го користат и деца (во разредена форма, со вода), а особено ако имаат кандидијаза, стоматитис. Лековито масло: Кората и семките од грејпфрут се оставаат во тегла па се преливаат со маслиново масло. Се чува на темно и ладно место околу еден месец. Со тоа масло се лечат габични инфекции на ноктите и нозете.