Пред 78 години е ослободен Аушвиц, најлошото место во историјата на човештвото

Сподели со своите пријатели

Денеска е Ден на сеќавање на Холокаустот, а 27 јануари е избран затоа што на тој датум во 1945 година, Црвената армија го ослободила Аушвиц, каде што пронашла околу седум илјади преживеани затвореници во логорот, меѓу кои и 700 деца.

Loading...

Тоа беше крајот на еден од најлошите ужаси во историјата на човештвото, кој траеше цели илјада и 689 дена, при што повеќе од милион луѓе, главно Евреи, беа индустриски убиени.

 

 

Аушвиц не беше застранување, туку реализација на идеите на нацизмот

Аушвиц всушност бил дел од комплексот логор кој нацистите го изградиле во окупирана Полска со намера да ги истребат сите Евреи во Европа.

Ова била една од фиксните идеи на нацистичкиот водач Адолф Хитлер, која ја проникна целата негова криминална активност.

Важно е да се нагласи дека Аушвиц е директен резултат на нацистичката идеологија, која ги стави нацијата и расата над сè друго и сметаше дека одреден број народи не само што се помалку вредни, туку и се закана за „ариевската расна чистота“.

Loading...

Според тоа, Аушвиц не беше застранување, туку реализација на идеите на нацизмот.

 

 

Индустриско убиство

Аушвиц се карактеризира и по тоа што нацистите смислиле систем за масовно убивање со отровен гас, а многу затвореници од овој концентрационен логор биле испратени директно од возовите, кои доаѓале од цела Европа, во гасните комори, каде што би биле отруени.

После тоа, нивните трупови биле запалени во специјално изградени крематориуми.

Првите убиства од овој вид во Аушвиц се случиле во август 1941 година, кога била тестирана ефикасноста на отровниот гас врз полските и советските затвореници, а целата работа набрзо пораснала до размери што дури и денес не можат целосно да се разберат.

Од 1942 година до крајот на 1944 година, 1,3 милиони луѓе биле однесени во Аушвиц, од кои 1,1 милион биле убиени.

Loading...

Најмногу Евреи (околу 960 илјади) и Полјаци (74 илјади), Роми (21 илјади), советски затвореници (15 илјади) итн.

 

 

Експериментите на Доктор Менгеле

Индустриското масовно убивање, за жал, не е единствениот хорор на Аушвиц, туку само најголемиот.

Во кампот се вршеле монструозни експерименти врз луѓе, на чело со озлогласениот др. Јозеф Менгеле, се вршеле секакви мачења и понижувања, тоа бил пекол на земјата.

Мора да се каже и дека овој каталог на злосторства бил извршен со учество и помош на голем број обични Германци, од кои повеќето не биле крволочни чудовишта како Менгеле, туку биле убедени дека само „следеле наредби“ и ги извршувале своите задачи за доброто на германската нација и Милениумскиот рајх.

На ова му претходела целосна дехуманизација на Евреите и сите други кои нацистите ги сметале за помалку вредни, па машината на смртта наречена Аушвиц можела да функционира со застрашувачка ефикасност.

Loading...

Само 789 луѓе, околу 15 отсто од оние кои учествувале во функционирањето на логорот, завршиле на судење за нивната улога во злосторствата во Аушвиц, а управникот Рудолф Хос беше осуден на смрт.

 

 

„Arbeit macht frei“

На влезот во Аушвиц стоел циничниот натпис „Arbeit macht frei“, т.е. „Работата ослободува“, што имало за цел да сугерира дека се работи за работен логор.

Сепак, нацистите се обиделе да скријат дека вршат масовен геноцид, па требало долго време веста за Аушвиц да стигне до сојузниците, кои не се прославиле по обидот да го запрат или барем да го забават индустриското убивање на Евреите.

Loading...

И денес се обвинуваат дека, на пример, не ги бомбардирале пругите што воделе до Аушвиц.

За жал, и денес има луѓе кои го негираат холокаустот или наоѓаат оправдување за злосторствата на нацистите и нивните сојузници, а многу истражувања покажуваат дека младите сè помалку знаат што навистина се случило во Аушвиц.

„Нека никогаш повеќе не се случи“ е фраза која често се слуша на комеморациите на холокаустот и злото на нацизмот, но за тоа нема гаранција. Се зависи од нас.