Позната ЗАГАТКА на Ајнштајн: Само 1% од луѓето можат да ја решат!

Сподели со своите пријатели

Се проценува дека само еден процент од луѓето можат да го решат, но размрдајте ги мозочните клетки.

Loading...

Ништо не го стимулира мозокот како добра загатка!

Решавањето крстозбори, загатки и слично помага да се одржи мозокот млад и во форма, а исто така се одлични начини за забава.

„Изострете ги“ мозочните клетки и обидете се да ја решите загатката што Алберт Ајнштајн ја смислил кога бил многу мал, а се проценува дека само еден процент од луѓето можат да ја решат.

За волја на вистината, нема дефинитивен доказ дека овој голем научник дошол до тоа, иако се мисли дека бил, но сепак, сложувалката е тешка и брилијантна и ќе ви донесе добро тешко време.

Има пет куќи, секоја обоена во различна боја. Во секоја куќа живее човек од различна националност. Секој од сопствениците на куќата пие одреден пијалок, пуши одредена марка цигари и има домашно милениче. Никој од нив нема ист миленик, пуши исти цигари и пие ист пијалок. Прашањето е – кој од нив има домашно милениче риба?

Ова се индициите кои водат до решението:

Британец живее во црвена куќа.

Швеѓанецот има кучиња.

Loading...

Данец пие чај.

Зелената куќа е лево од белата куќа.

Сопственикот на зелената куќа пие кафе.

Човек кој пуши „има птици“.

Сопственикот на жолтата куќа пуши цигари „данхил“.

Човекот што живее во куќата на средина пие млеко.

Норвежанецот живее во првата куќа.

Човек кој пуши луле живее покрај лице кое има мачки.

Loading...

Човек кој има коњи живее покрај човек кој пуши „данхил“.

Сопственикот на куќата кој пуши „блу местер“ пие пиво.

Германецот пуши цигари „принс“.

Норвежанецот живее до сината куќа.

Човек кој пуши луле има сосед кој пие вода.

Прашањето што треба да го одгатнете гласи „Кој има милениче риба“?

Најлесен начин да ја решите оваа замрсеност е да ставите сè на хартија.

Нацртајте ја секоја куќа, направете табела за секоја категорија и напишете ги сите податоци што се познати таму, а потоа полека обидете се да најдете решение.

Дали откривте кој има милениче риба?

Loading...

Решение:

Германецот има риба.