Порше излезе на берза, нудејќи акции во вредност од 75 милијарди евра

Сподели со своите пријатели

Производителот на спортски автомобили Порше сам излезе на берза со иницијална јавна понуда (IPO) вредна околу 75 милијарди евра, со која се надева дека ќе собере околу 19,5 милијарди евра свеж капитал.

Loading...

Според тоа, нејзината пазарна капитализација се проценува речиси на ниво на Фолксваген, неговата матична компанија, која вреди околу 84 милијарди евра.

Ги надмина и ривалите како Ферари, забележува Ројтерс.

Книгата за преднарачка беше затворена во средата, а ИПО на Порше е меѓу најголемите во Европа и втора по големина во Германија, по ИПО на Дојче Телеком во 1996 година.

Порше акции

Цената на акцијата на Porsche на отворањето на тргувањето беше 84 евра, блиску до горната граница на опсегот од 76,5 до 82,5 евра, што ја објави овој месец.

Компаниите во континентална Европа годинава собраа најмал капитал на берзата од глобалната финансиска криза во 2009 година, или приближно 44 милијарди долари.

Само 4,5 милијарди долари беа собрани преку ИПО, според податоците на Refinitiv.

Фолксваген рече дека нестабилноста на пазарот е причината зошто на менаџерите на паричните фондови за инвестирање им требаат стабилни и атрактивни акции како на Порше.

Loading...

„Порше беше и е бисер на групацијата Фолксваген“, изјави Крис-Оливер Шикентанц, главен инвестициски директор во фондот Капител.

„ИПО сега многу транспарентно покажа колкава вредност дава пазарот на Порше, што исто така, се разбира, има позитивни ефекти врз акционерите на VW“, додава тој.

За време на првичната јавна понуда, на инвеститорите ќе им бидат продадени речиси 114 милиони приоритетни акции

Соочени со огромните трошоци за радикална промена кон електричната мобилност и софтвер, раководителите на Фолксваген долго размислуваа да го котираат Порше на берзата, надевајќи се дека ќе ги соберат многу потребните средства и ќе ја зголемат вредноста на Фолксваген.

Семејствата Porsche и Piech ќе ја консолидираат контролата врз компанијата Porsche, со 25 отсто од акциите плус една обична акција со право на глас.

Дури 113 милиони и 875 илјади приоритетни акции, без право на глас, ќе бидат продадени на инвеститорите при првичната јавна понуда.