Франческо Ривела, хемичарот кој помогна Нутела да стане апсолутен фаворит меѓу слатките во светот и близок соработник на Мајкл Ферер, почина на 97-годишна возраст.
Долги години беше еден од најблиските соработници на Фереро, учествувајќи во трансформацијата на компанијата во мултинационален гигант, но и во лансирањето на познати производи за кои секој од нас знае.
Франческо зад себе остави четири сина, како и бројни внуци, а почина само неколку дена пред годишнината од смртта на Михаел Ферер.
Тие двајца заедно патувале низ светот и истражувале конкурентни производи.
Новинарот Џиџи Падовани го опиша создавањето на Нутела во својата книга, велејќи дека Ривела и Фереро потоа ги анализирале вкусовите на слатките на другите производители.
– Купуваа чоколадни шипки, кремасти слатки, чоколади, грицки – ги анализираа не за да ги копираат, туку за да ги подобрат. Нивната цел беше да ги надминат заменските производи и самостојно да печеат какао – објасни Падовани во книгата Mondo Nutella.
Создавањето на Нутела траеше 40 години, додека Ривела истражуваше и ги подобруваше суровините и производите, со што ја направи компанијата глобален гигант, а нивните презимиња засекогаш беа испреплетени.
На крајот од кариерата ги водеше технолошките лаборатории на Фереро низ светот.
Покрај работата во Фереро, тој беше и претседател на Редот на хемичарите и претседател на туристичката организација Барбареско.