По „Епл“ и „Мајкрософт“ на удар на ЕУ: Им се закануваат казни од милијарди долари

Сподели со своите пријатели

Европската Унија решително се впушти во строга имплементација на Законот за дигитални пазари, кој ќе се занимава со деловните практики на големите технолошки компании.

Loading...

Откако беше објавено дека Apple е под истрага за работењето на App Store, втор на листата е Microsoft.

Европската комисија го информираше Мајкрософт дека, според нивните прелиминарни наоди, американската компанија ги прекршила антимонополските правила на Европската унија со поврзување на програмата за соработка и видео повици Teams со нејзините други апликации.

Во својата истрага, Комисијата откри дека Мајкрософт доминира на софтверот како услуга (што се однесува на софтвер хостиран на избор на облак инфраструктура од провајдер) за апликации за продуктивност за професионална употреба.

Комисијата е загрижена што, барем од април 2019 година, Мајкрософт ги здружи Teams со своите основни апликации за продуктивност, како што е Office 365, со што ја ограничува конкуренцијата на пазарот за производи за комуникација и соработка и ја брани својата пазарна позиција во софтвер за продуктивност и клиент-центричен модел на пакети од конкурентни индивидуални продавачи на софтвер.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ќе го блокира ли Русија Јутуб?

Особено, Комисијата е загрижена дека Мајкрософт можеби му доделил на Тимс дистрибутивна предност со тоа што не им дава на клиентите избор дали да добијат или не пристап до Teams кога ќе се претплатат на неговите SaaS апликации за продуктивност.

Оваа предност може дополнително да се влоши со ограничувањата на интероперабилноста помеѓу конкурентите на Teams и понудите на Microsoft.

Таквото однесување можеби ги спречи ривалите на Тимс да се натпреваруваат, а за возврат да иновираат, на штета на клиентите во Европската економска област.

Loading...

Да потсетиме, откако Комисијата покрена истрага, Microsoft воведе промени во начинот на дистрибуција на Teams, односно почна да нуди некои пакети без Teams.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ќе го блокира ли Русија Јутуб?

Сепак, Комисијата смета дека овие промени не се доволни за да се решат нејзините грижи и дека се потребни дополнителни промени во однесувањето на Мајкрософт со цел повторно да се воспостави конкуренција на пазарот.

– Загрижени сме дека Мајкрософт би можел да му даде на својот комуникациски производ на Teams непотребна предност во однос на конкурентите со тоа што ќе го здружи со неговите популарни пакети за деловна продуктивност. Зачувувањето на конкуренцијата за далечински алатки за комуникација и соработка е од клучно значење бидејќи ги поттикнува иновациите на тие пазари. Доколку се потврди, однесувањето на Мајкрософт би било незаконско според нашите правила за конкуренција. Мајкрософт сега има можност да одговори на нашите грижи, рече Маргрете Вестагер, извршен потпретседател задолжена за политика на конкуренција.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ќе го блокира ли Русија Јутуб?

Доколку се потврдат прелиминарните наоди и Комисијата одлучи дека Мајкрософт го прекршил законот, тоа би можело скапо да го чини американскиот гигант.

Имено, според европските регулативи, прекршувањето на антимонополските прописи може да резултира со парична казна до 10 отсто од глобалниот приход на компанијата, што во случајот на Мајкрософт може да изнесува повеќе од 20 милијарди долари (минатогодишните приходи беа 212 милијарди долари).

Мајкрософт реагираше на соопштението на Европската комисија.

По раздвојувањето на Тимовите и преземањето првични чекори кон интероперабилноста, ја цениме дополнителната јасност што ја добивме денес и ќе работиме на изнаоѓање решенија за решавање на преостанатите прашања од интерес на Комисијата, рече претседателот на Мајкрософт, Бред Смит во изјавата.