Пливањето е најефикасен начин за губење килограми

Сподели со своите пријатели

Првата асоцијација на многумина за губење на килограмите обично се теретаните, но факт е дека и пливањето има бројни бенефити и дека може да се користи за слабеење.

Неиту една вежба нема истовремено да согорува калории, да го забрзува метаболизмот и да го затенува секој мускул во телото, како пливањето. Само еден час пливање согорува 500 килограми, иако поинтензивните форми на пливање како што е грбното согоруваат и до 700 калории.

Loading...

Тајната жели во тоа што водата е 800 пати потешка од воздухот па отпорот на мускулите се пружа од различни насоки, додеак водата во исто време ги растефнува мускулите и зглобовите, што не е случај ниту со една друга вежба надвор од водата.

Погрешно е да се размислува дека е можно веднаш да се плива на долги патеки, па времето во базенот треба постепено да се зголемува, а треба да се започне со разумен старт. Прилагодете го времето на пливање со своите можности и малку по малку зголемувајте од ден на ден. Многумина веќе по неколку минути во базенот се чуствуваат исцрпено затоа што телото мора да се прилагоди на новиот начин на дишење, кардиоваскуларниот систем започнува да работи на поинаков начин, а организмот е под голем напор затоа што за движењето во вода е потребно се потребни многу мускули.

Искористете го слободното време за посета на базен и на време подгответе се за пролетта и летото.      


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *