Од кој родител ја наследуваме интелигенцијата?

Сподели со своите пријатели

Долготрајното истражување ни покажа од кој родител детето ја наследува интелигенцијата.

Loading...

Веќе долго време се знае дека интелигенцијата ја носи хромозомот Х, а жените имаат два, додека мажите смао еден.

Овие холивудски ѕвезди имаат интелигенција како Ајнштајн

Што значи декапоголема е веројатноста дека интелигенцијата децата ќе ја добијат од мајката.

Ова истражување трае уште од 1994. година. Научниците од Глазгов интерјвуирале скоро 13.000 луѓе од 13 до 22 години на еднаш годишно од 1994. година па до ден денес и заклучиле дека според мајката може да се знае колку детето ќе биде интелигентно.

8 знаци на интелигенција кои не можат да се лажираат

Секако, научниците не ја исклучиваат и можноста за влијанието на околината. Па ако не се сметате за доволно ителигентна личност, не мора веднаш да го обвинувате мажот.

Имено, начинот на одгледувањето, односот кон родителите и околината исто така влијаат врз детската интелигенција.

Loading...

Leave a Reply