Новата опција на „Нетфликс“ ги налути филмаџиите

Сподели со своите пријатели

„Нетфликс“ е погодена од критики од режисерите за воведувањето на нова функција која им овозможува на гледачите забрзано или забавено да гледаат филмови и серии.

Функцијата, која сè уште е во фаза на тестирање, им овозможува на корисниците на мобилни телефони да ја следат содржината на програмата со различни брзини.

Loading...

Режисерите Бред Бирд Џад Апатов беа меѓу првите кои на Твитер го искажа својот бес поради опцијата.

Апатов, кој исто така е автор на серијата „Љубов“ на „Нетфликс“, во еден пост рече дека функцијата е „смешна и навредлива“.

Оваа одлика им овозможува на корисниците да репродуцираат содржина забавено до половина од нормалната брзина и до еден и пол пати побрзо, и, наводно, е достапна само за корисниците на Android.

Бирд, смета дека ова е уште еден удар за веќе лошо ранетата филмска култура.

Режисерот Питер Рамзи се прашува: „Дали сè треба да биде прилагодено на мрзливите и луѓето без вкус?“

Во дебатата беа вклучени и актери, вклучувајќи го и Ерон Пол, кој смета дека карактеристиката е „преземање целосна контрола врз уметничкиот израз на другите луѓе и уништување на истиот“.

Loading...

Потпретседателот на Нетфликс, Кила Робинсон, посочува дека компанијата редовно испитува нови опции кои би можеле да доведат до подобрување на нивната услуга.

„Последниот тест ни даде многу повратни информации, и за и против. Ова е само мобилен тест и им дава можност на луѓето да ја променат брзината со која гледаат на телефони или таблети. Тоа е функција што секогаш била достапна на ДВД-плеери и честопати ја барале нашите членови. На пример, луѓето кои сакаат да ја повторат својата омилена сцена или сакаат да одат побавно, бидејќи преводот е на странски јазик “, тврди Робинсон.

Ефикасност е сè

Функцијата би можела да им се допадне и на гледачите кои бинџуваат, односно гледаат епизода по епизодата. Всушност, некои луѓе веќе некое време редовно гледаат серии со забрзана репродукција.

Прелистувачот Chrome на Google има екстензии што им овозможуваат на гледачите да ја проследуваат содржината „Нетфликс“, додека Јутуб нуди можност за гледање со променлива брзина, како и Епл за подкастовите.

Постои дури и „експерт за ефикасност“ кој ги советува гледачите да ја следат содржината со побрза брзина за да го искористат максимумот од своето време за гледање.

„Повеќе шеги, повеќе смеа, повеќе драма, повеќе тензии – во исто време“, пишува Мајкл Кирк, креатор на веб-страницата „Ефикасност е сè“.

“Ефикасност: Како подвижната лента, ако ја зголемиме брзината на лентата, ќе видиме дека работата е завршена побрзо”.

„Исти шеги, истиот заговор и 10 проценти побрзо – нема да ја забележите разликата“.

Loading...
Image by Andrés Rodríguez from Pixabay

Кила Робинсон тврди дека компанијата го зела предвид мислењето на авторите и затоа не вклучиле и телевизори во овој тест, а исто така е воведена и функцијата за прилагодување на нивото на звукот.

„Компанијата нема намера да воведе ниту еден од овие тестови на краток рок. И дали ќе ги воведеме овие карактеристики ќе зависи од повратните информации што ги добиваме “, додаде Робинсон.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *