Ниту пајакот, ниту змијата – кое животно е најотровно во светот? (видео)

Сподели со своите пријатели

Во природата постојат многу опасни врсти на змии, скорпии и инсекти чие гризнување може да биде смртоносно, меѓутоа во групата организми кои можат да предизвикаат смрт се и овие морски полжави.

Loading...

Географски конус полж (Conus geographus) има толку силен отров што смртоносната доза за човекот е само од 0,029 до 0,038 милиграми.

Najotrovniji-puz-Conus-geographicus-1

Од 1670 година евидентирани се 36 човечки жртви. Но, иако овој вид на пожави живеат во океаните, неговиот единствен систем на отров е во состојба да продре низ било кое нуркачко одело.

Овие полжеви, кои растат до 23 сантиметри имаат низ заби кои со кои отровот го исфрлаат на своите жртви и предатори.

Najotrovniji-puz-Conus-geographicus-2

Отровот на конусните полжави содржи стотици различни елементи, а неговиот точен состав варира од видот. Секој отров напаѓа одредени нервни центри или рецептори. Некои полжеви исто така содржат отров кој ја намалува болката, а некои содржат отров со смирувачко дејство, додека некои ја парализираат жртвата.

Меѓутоа, некои од овие токсини можат да бидат фатални за луѓето, а во поголемиот број на случаи противотров не постои.

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.