Неверојатни факти за Месечината кои не сте ги знаеле

Сподели со своите пријатели

Иако луѓето уште од 1972 година стапнале на Месечината, постјоано наоѓаме нови откритија во сателитот на Земјата. Научниците веруваат дека е создаден пред 4,5 милијарди години, кога објект со големина на Марс удрил во Земјата и создал остатоци во орбитата кои подоцна ја оформиле Месечината.

Loading...

Месечината не е погодна за човекот од повеќе причини, вклучително и температурните промени и недостатокот на течна вода.

Единствениот природен сателит на Земјата отсекогаш ги фасцинирал уметниците, астрономите и научниците. Дури и во астрологијата има посебно значење. Неговото влијание на Земјата, симболизирано е низ популарната култура и неговото научно значење не може да се пренагласува.

Ова се неколку неверојатни факти за Месечината:

Ако Земјата би била голема како кошаркарска топка, Месечината би имала големина како топче за тенис. Ако гледаме на тој однос, нивната одалеченост би била 7,24 метри.

Просечната одалеченост помеѓу Земјата и Месечината е околу 384.000 километри. Во било кој момент, Месечината би можела да биде помеѓи 28 и 32 големини на Земја далеку од нс.

Гравитацијата на Месечината врши притисок на Земјата, и делумно е договорна за морската плима и осека. Физичарот Џорџ Дарвин (син на Чарлс Дарвин), открил дека начинот на кој гравитацијата ја влече водата од Земјата и постепено ја успорува ротацијата на планетата. Нашиот ден се зголемува за околу 0.002 секунди секој век.

Полна Месечина во јануари се вика „Месечина на волкот“, по завивањето на гладните волци за време на зимските месеци. Второто име за полна Месечина е „Месец на жетва во септември, „Месец на јагода“ во јуни и „Студена месечина“ во декември.

Loading...

Еднаш годишно добиваме „Супер Месечина“ поради нејзината орбита. Кога Месечината во овој циклус е најблизу до Земјата, изгледа 14 отсто поголема и 30 отсто посветла отколку на поголема одалеченост.

Сателитот се формирал пред 4,5 милијарди години. Со оглед на екстремно текната атмосфера и недостатокот на вода, незамисливо е луѓето да опстанат на Месечионата. Неодамнешните истражувања, меѓутоа, потврдиле дека на неговата површина има мраз.

Мисиите на Аполо имале многу проблеми со прашината на марс, позната како реголит – супстанца слична на блато која моќела сериозно да им ја оштети опремата. Дневната долќина на едната страна од сателитот трае околу 13 и пол дена, по што следува истата должина на ноќта. Температурата може да достигне 240 степени, а ноќе да падне и на минус 143.

Нил Армстронг навистина стоел на површината на Месечината на 20 јули 1969 година.

Со американско знаме астронаутит во почетокот оставиле фластер во чест на посетата на Аполо1, како и плакета.

Астронаутите донеле 842 килограми месечев материјал.

Иако Американците први слетале на Месечината, таму немаат никаква територија.

НАСА веќе го пресметала секое помрачување на Месечината до 2100 година

Loading...

Во неговата долќина има 3.476км, додека Кина е широк 3,5км.


Leave a Reply