Нехамер: Купувањето гас од Русија е морално непријатно, но не може да се избегне

Сподели со своите пријатели

Австрискиот канцелар Карл Нехамер изјави дека купувањето гас од Русија е „морално непријатно“, но дека засега не може да се избегне.

Loading...

– Тоа е непријатно. Морално е срамно, но тоа е реалноста. И тоа е моја должност како федерален канцелар – рече Нехамер, а пренесува РИА.

Тој посочи дека во текот на минатата година Австрија почнала да ја намалува енергетската зависност од Русија.

Актуелниот договор истекува на крајот на 2024 година

– Приоритет број еден е безбедноста во снабдувањето со енергија. Доколку се прекрши ќе дојде до нарушување на системот, ќе се наруши производството, ќе се наруши снабдувањето на луѓето со струја. Значи, пред сè, зборуваме за обезбедување на снабдувањето со енергија – рече австриската канцеларка.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кремљ: Ги следиме случувањата во Словачка по изборите

Тој потсети дека австрискиот концерн за нафта и гас ОМВ имал договори со Гаспром за испорака на гас за Австрија до 2040 година и дека едностраното раскинување ќе ја чини Австрија.

Сегашниот договор за транзит на руски гас преку Украина, кој доаѓа и во Австрија, истекува на крајот на 2024 година.

Претходно поранешниот шеф на ОМВ Герхард Ројс изјави дека Австрија треба да се подготви за тоа дека нема да добива руски гас преку Украина по истекот на транзитниот договор.