Не срамете се од солзите, тие се знак дека сте СУПЕР

Сподели со своите пријатели

Ако припаѓате на групата луѓе кои лесно „пролеваат солза“, или заради некоја трогателна реклама, тажна песна или затоа што споделивте некои емотивни моменти со пријателите и роднините, немојте да мислите дека сте премногу „слаби“.

Loading...

Напротив. Студиите покажаа дека луѓето кои често плачат, всушност се ментално посилни од оние кои не ги изразуваат своите емоции преку солзи.

Сумо плачење – јапонска традиција стара еден век (ВИДЕО)

Еве зошто плачењето е добро и како тоа влијае врз нас…

Нè прави похрабри

Исто како што смееме без размислување кога сме среќни, зошто да не плачеме само кога сме тажни?

Луѓето кои го сториле ова разбираат дека плачењето е еден вид емоционално изразување и нема што да се плашат или да се чувствуваат непријатно.

Во оваа земја може да се живее од плачење по погреби

Loading...

Ја зајакнува отпорноста

Кога плачеме, ги признаваме нашите чувства без репресија. Ова значи дека стануваме посилни и полесно се справуваме со проблемите наместо да ги „туркаме под килимот“.

Справувањето со нашите стравови и емоции неизбежно ќе нè направи поотпорни, додека игнорирањето на нашите чувства едноставно ќе се пренесе во нашата потсвест.

Image by StockSnap from Pixabay

Го намалува стресот

Солзите се еден вид катарза која ни помага да ослободиме од стрес, напнатост, фрустрација и негативни емоции.

Што лесно може да ги расплаче хороскопските знаци?

Loading...

Кога сме под стрес, нашето тело е исто така, и плачењето ни помага да се опуштиме и да бидеме поподготвени да се справиме со секојдневните проблеми.

Се ослободуваме од срамот

Луѓето кои немаат проблем да плачат во јавноста, не им е грижа што другите ќе мислат за нив. Нема срам за нив во таа смисла.

Тие само знаат дека е нешто сосема нормално, и ако некој друг има проблем со тоа – тоа не ги засега. Затоа, оние што можат да плачат во јавност без срам, честопати се многу сигурни во себе и не треба да ги потиснуваат чувствата заради некои „социјални норми“.

Зошто плачеме и зошто женските солзи течат подолго?

Да се ​​„испразниме“

Кога ги ослободуваме емоциите преку солзи, се чувствуваме подобро и полесно. Постојат многу студии кои покажуваат дека плачењето навистина ни помага да се чувствуваме добро.

Ова е главно затоа што кога плачеме, нашите мозоци ослободуваат ендорфин – што пак води до општо чувство за благосостојба и спокојство.

Loading...

Leave a Reply