Наутро сме повисоки од навечер: 18 неверојатни факти за нашето тело!

Сподели со своите пријатели

Дополнителната височина ни ја дава количината на течност помеѓу дисковите на ‘рбетот што се обновува во текот на ноќта додека спиеме.

Loading...

Понекогаш не знаеме или едноставно придаваме важност на некои информации за луѓето, животните, светот. И многу од нив се интересни, неочекувани или восхитувачки.

9 факти што сме ги учеле на училиште како вистинити, но потоа се докажало дека се погрешни

Прочитајте ги и овие 18:

* Во текот на животот, човечкиот мозок е во состојба да прима и да се сеќава на дури еден милион милијарди информации.

* Луѓето кои џогираат живеат шест години подолго од не-џогерите.

* Главата на новороденчето сочинува околу 25% од вкупната телесна тежина.

* Секоја цигара го скратува животот на пушачот дури 11 минути.

Loading...

Неверојатни факти за „Гугл“ кои можеби не сте ги знаеле

* Просечна жена во Англија троши дури 160.000 американски долари на шминка што ја купува во текот на животот.

* Најмалку еден од пет Американци живее во верба дека крајот на светот ќе се случи за време на неговиот живот.

* Околу 80 проценти од светската популација веруваат во некаков облик на живот што доаѓа по овој што го живееме.

13 неверојатни факти кои потврдуваат зошто Финска е најсреќната земја во светот

* Оние кои консумираат месо редовно јадат околу 7.000 животни во текот на животот.

* Поради недостаток на метал, Оскарите доделени за време на Втората светска војна биле направени од дрво.

* Потребни се шест месеци за ноктите да пораснат од коренот до врвот.

Loading...

* Постојат повеќе форми на живот на човечката кожа отколку што се наоѓаат на Земјата.

15 факти за животните кои не ги знаат ниту сите зоолози

* Гинисовата книга на рекорди го држи Гинисовиот рекорд како најчесто крадена книга од јавните библиотеки.

* Ние сме повисоки наутро отколку во вечерните часови, бидејќи количината на течност помеѓу дисковите на ‘рбетот, која е обновена во текот на ноќта додека спиеме, ни дава дополнителна висина.

* Кожата е најгуста на дланките и стапалата, а нејзината дебелина на овие делови од телото изнесува четири милиметри. Исто така, кожата тука има најмногу потни жлезди.

Разликуваме не 50, туку 500 нијанси сиво: Интересни факти за окото

* И јазикот, како отпечатоците, е различен за секоја личност. Поради својата единствена форма и физиолошка текстура, корисно е во утврдувањето на идентитетот.

* Хртовите се најбрзите кучиња во светот, можат да трчаат до 70 километри на час.

Loading...

* Хармоника е најпродаваниот музички инструмент во светот.

25 луди факти за светските јазици

* Мачките имаат 32 мускули на само едно уво.


Leave a Reply