НАСА и Нокиа работат на интернет мрежата за Месечината

Сподели со своите пријатели

НАСА сериозно ги започна подготовките за мисијата Артемис, која треба да ги врати американските астронаути на површината на Месечината и таму да ја изгради првата база за истражување надвор од Земјата.

Loading...

Но, за астронаутите да можат да останат на Месечината, треба да се исполнат некои предуслови.

НАСА зеде примерок од астероидот Бен

Освен што НАСА размислува да изгради база, тие исто така започнаа планови за изградба на придружна инфраструктура.

Така, неодамна им ја доделија работата на Нокиа за изградба на 4G (а потоа и 5G) мобилна мрежа на Месечината.

И иако планот е астронаутите да пристапуваат на интернет преку мобилна мрежа, НАСА би сакала да има поконкретна врска, да речеме, што може да се обезбеди со оптички кабел.

Така, тие направиле план во кој предвиделе да имаат систем за комуникација на Месечината што ќе овозможи стабилна комуникација помеѓу возилата, леталата, научните уреди, астронаутите, но исто така и помеѓу основата на Месечината и Земјата, сателитите и вселенската станица во орбитата на Земјата.

НАСА: Група земји потпишаа договор за истражување на вселената

Loading...

Но, тие се свесни дека не можат да го сторат тоа сами. Затоа, тие ги замолија сите заинтересирани за идеи како да испраќаат и примаат податоци помеѓу уредите и астронаутите на Месечината и базите на Земјата. Особено кога тие уреди и астронаути се наоѓаат на „темната страна на Месечината“.

Нивната идеја е да направат неколку јазли што ќе овозможат пренос на податоци од различни делови на Месечината.

LunaNet се очекува да исполни неколку интересни барања како што се доверливост и интегритет при пренесување на податоци, позиционирање и навигација за ориентација и надморска височина на Месечината (така што овие податоци ќе можат да се користат во мисиите за спасување) и да обезбеди научни услуги што ќе ги продлабочат истражувањата како што се предвидување големи соларни бури.

Иако НАСА сè уште нема распишано тендер за изградба на ваква мрежа, се знае кога треба да биде оперативна – најдоцна во 2023 година.


Leave a Reply