Најпознатото виски во светот всушност го измислил роб

Сподели со своите пријатели

Секоја година околу 275 илјади луѓе тргнуваат во разгледување на оргиналната дестилатерија во која се произведува популарниот „Jack Daniel’s“. уште од 19 век, а сите ја слушаат истата приказна, дека околу 1850 година, додека бил дете, Daniel започнал да работи за свештеник, продавач и производител на виски Dana Calla.

Свештеникот бил прилично зафатен, па кога видел дека младиот Daniel има талент и волја, момчето научило како се произведува вискиот. Останатото е историја.

Оваа година „Jack Daniel’s“ ја слави 150та годишнина, а компанијата после толку години одлучила да ја открие вистинската приказна.

Младиот Daniel имено, воопшто не ја дознал тајната состојка од Dana Call, туку од еден од неговите робови, маж по името Неарис Грин. Со години се шпекулирало за оваа приказна, но компанијата ваквите наводи никогаш официјално не ги потврдила, се до сега. Се претпоставува дека не сакале да се поврсува со робовладетелството, но денес се одлучни пристојно да се заблагодарат на човеокт без кој оваа виски не би постоело.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.