Најмалку милијарда долари за да се спречи глад во Сомалија

Сподели со своите пријатели

Шефот за хуманитарна помош на Обединетите нации (ОН) Мартин Грифитс предвиде дека итно ќе бидат потребни најмалку една милијарда долари за да се спречи гладот ​​во Сомалија во наредните месеци и почетокот на следната година кога се очекуваат уште две сушни сезони кои ќе ја влошат состојбата по историската суша што ја зафати африканската земја.

Loading...

Тој на видео брифинг од главниот град на Сомалија, Могадишу, рече дека новиот извештај на независни експерти покажува дека ќе има глад во Сомалија меѓу октомври и декември „ако не може да се спречи и избегне како што беше случајот претходно во 2016 и 2017 година.

Тој вели дека се потребни повеќе од 1 милијарда долари за ново финансирање, при што ОН апелираат за околу 1,4 милијарди долари.

Тој апел е „многу добро финансиран“, рече тој, благодарение на американската Агенција за меѓународен развој, која во јули обезбеди грант од 476 милиони долари за хуманитарна и развојна помош.

Мрежата на системот за рано предупредување за глад, создадена од УСАИД, во извештајот рече дека глад може да се појави подоцна оваа година во три области во југоисточниот регион на Сомалија, вклучувајќи ја и Баидоа, освен ако не се обезбеди итна хуманитарна помош.

На 7,1 милион луѓе ширум Сомалија им е потребна итна помош за лекување и спречување на акутна неухранетост и намалување на смртните случаи поврзани со глад, според неодамнешната анализа на интегрираната класификација на фазата на безбедност на храната (IPC), која мрежата ја користи за да ја опише сериозноста на несигурноста во храната.

Регионот на Рогот на Африка доживеа четири последователни неуспешни врнежливи сезони за прв пат по повеќе од половина век, загрозувајќи околу 20 милиони луѓе во еден од најсиромашните и најтурбулентните региони во светот.

Грифитс рече дека метеоролозите ја предвиделе веројатноста за петта неуспешна сезона на дождови од октомври до декември, а веројатно е и шестата неуспешна сезона на дождови од јануари до март следната година.

Loading...

– Ова никогаш досега не се случило во Сомалија. Ова е без преседан – нагласи тој, наведувајќи го фактот дека Светската програма за храна на ОН неодамна обезбеди помош до 5,3 милиони Сомалијци, што е „многу, но ќе биде потребно уште повеќе доколку дојде до глад“.