Најчуваната тајна на Антарктикот: Како и зошто настануваат „крвави водопади“? (видео)

Сподели со своите пријатели

Во далечниот југ на нашата планета, белината на мразот и снегот ги краси бизарно црвенило кое личи на крв. Таа спектакуларна сцена настанува кога железото во водата доаѓа во допир со воздухот и оксидира, а на целиот процес му помагаат микроби од водата.

Таа вода не е само единствена појава. Тоа се вистинските врата во пдоземјето на Антарктикот и целата планеа – релка Џил Микуцки од Универзитетот во Кноксвил.

Микуцки и нејзините соработници откриле дека под стотиците метри мраз би можел да постои цел состав на пдоземни резервоари со вода. Таа вода е ладна, длабоко закопана и дури два пати посјајна од морето, но како што покажуваат овие „крвави водопади“ веројатно е богата со живот.

Баш таа вода би можела да биде објаснување на богатиот живот во крајбрежното подрачје на Јужниот Океан.

Се претпоставува дека бројни микроби излегуваат на површина и таму разградуваат илјадници тони железо од карпите што доведува до развој на алгите во крајбрежното подрачје.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.