Места на кои никако не смеете да го држите мобилниот телефон

Сподели со своите пријатели

Иако дизајниран за да стане во џеп, тоа никако не е најсигурното место каде сакате да го држите вашиот паметен телефон.

Ново истражување укажува дека држањето на телефонот во близина на кожа ги зголемува количините на зрачење кое нашето тело го впива.

Лекарката Девра Давис започнала со истражувањето откако забележала нов трент кај жените кои го држат телефонот во градникот. Притоа се повикува на слуај во кој на млада девојка и е дијагностицирак рак на дојка во облик на мобилен.

При презентацијата на резултатите од своето истражување во Австралија, лекарката Давис прочитала дел од упатствата за користење на Ајфон 4, кое е напишано со ситни букви. Упатствата јасно упатуваат корисниците да не го држат мобилниот поблиску од 15 милиметри од телото.

Овие тврдења ги поткрепил и др. Џосеф Меркола која вели дека паметните телфони ја зголемуваат температурата на местата во близина на телото каде сопственицит еги држат кога не ги користат.

Без оглед колку близу до телото е вашиот телефон, вие сте изложени на зрачење. Притоа треба да знаете дека различни делови од телото се изложени на различен степен на зрачење, некои малку, некои повеќе. Истражувањето објавено во 2009 година потврдува дека држањето на мобилни во близина на кукот го ослабнува подрачјето околу карлицата – вели др. Меркола.

Исто така, истражувањата покажале дека зрачењето може да ја оштети ДНА и да влијае на плодноста кај мажите. Поради тоа мажите не би требало своите мобилни телефони да ги држат во предниот џеб.