Компирот го чуваме на погрешен начин, затоа и бргу се расипува

Сподели со своите пријатели

Компирите се храна која може да се јаде секој ден во различни форми, и се добри за здрава исхрана.

Loading...

Но, како правилно да ги чувате компирите за да спречите да се расипат по две недели?

Компирите треба да се остават на ладно и темно место бидејќи поради светлината и топлината, тие се претвораат зелени и горчливи.

Најдобрите места за чување се се плакарот, подрумот или гаражата.

Иако компирите треба да бидат на малку поладна температура, не ги оставајте во фрижидерот. Студот ќе го смени скробот во шеќер, така што вкусот и бојата ќе се променат.

Чувајте ги компирите суви и подалеку од кромидот. Водата и влагата го стимулираат ртење, така што компирот се влошува побрзо и изгние.

Гасовите од кромидот исто така предизвикуваат побрзо гниење, распаѓање и ‘ртење.

Не ги вадете израстоците од компирот се до подготовката за да спречите негово рано рано пропаѓање и на тој начин да ги сочувате компирите цврсти и зрели.

Loading...

Leave a Reply