Кој е најздравиот начин за подготовка на јајцата?

Сподели со своите пријатели

Според истражување објавено во „The Journal of Nutrition“ јајцата најдобро ќе ја сочуваат својата хранлива вредност ако се консумираат варени.

Loading...

Варените јајца воедно ја уништуваат и можноста од салмонела и го креваат нивото на протините во нив за дури 40 отсто, поради што се чувствуваме и сити.

Ако јајцата се подготвуваат во форма на омлет или јајца на оо, што подразбира многу високи температури и количество масло или маст, се намалува нивото на витамини и антиоксиданси во нив, ав оедно се активира нивото на холестерот, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

Споменатото истражување утврдило и дека најдобар начин за подготовка на јајцата е со поширање, што вклучува додавање на белките и жолтите во топла, но не зовриена вода и варење до три минути. Притоа се препорачува во водата во која ќе се пошираат јајцата да не се додава сол, затоа што може да предизвика разводнување на белката.

Кога белката целосно ќе стане тврда, а жолтата уште течна и прериена со тенок слој кој го држи „на едно место“, ќе знаете дека јајцето е готово и подготвено за консумација.


Leave a Reply