Кои ќе бидат најголемите достигнувања во оваа деценија?

Сподели со своите пријатели

Органите произведени со биопечатење ќе бидат меѓу најважните технолошки достигнувања во следната деценија, како и вештачкото месо и правењето чипувањето луѓе, според научните портали.

Loading...

Науката работи на планови за иновативна медицина од областа на биопечатењето, односно да се направи човечки орган од ништо.

Ова подразбира создавање на биолошки материјал, т.е. функционално ткиво со добра шанса човечкото тело да не го отфрли, а сето тоа со помош на методи кои се доста слични со 3D печатење на пластични предмети – слој по слој.

Научниците имаат големи надежи за ова, бидејќи трансплантираните органи од различни донатори имаат сериозен процент на отфрлање и нема толку многу донатори колку што навистина се потребни.

Вештачкото месо, исто така, ќе биде во оптек оваа деценија.

Луѓето ќе купат и јадат хамбургери со месо од лабораторијата. Првата плескавица направена од лабораториско месо чинеше 300.000 долари и беше финансиран од Гугл.

Се очекува оваа технологија да зазема сè поголем интензитет од следната година, а со тоа и цената на лабораториското месо да падне.

Овие технологии се многу слични на оние во регенеративната медицина, односно оние што се користат во експериментите за добивање вештачки органи.

Loading...

Оваа деценија ќе се промовира „ 5G интернетот“ – тотална поврзаност до тој степен чипови да се вградуваат под кожата на луѓето или дури и во мозокот, со што се поврзуваат со единствена информативна мрежа.

Таа мрежа е токму во процес на воведување, наречена 5G. Со брзина до 100 гигабити во секунда, 5G е за сто пати побрз од 4G.

Оваа нова технологија ќе донесе промени не само во индустријата, туку и во другите големи индустрии, како што е телевизијата, која секогаш може да биде достапна.


Leave a Reply