Кина изгради најдлабок тунел под морското дно (видео)

Сподели со своите пријатели

Кинеските медиуми јавуваат дека е завршена изградбата на најдлабокито светски тунел под морското дно во рамките на проектот заповрзување на кинеските градови Хонг Конг, Макау и Жухаи.

Тунелот е долг 6,7 километри и се наоѓа 40 метри под морското дно, се наведува во исвестувањето на државната телевизија.

Проектот опфаќа и изградба на мост долг 22,9 километри и два вештачки острови. По пуштањето на делницата, патувањата измеѓу овие градови ќе бидат скратени за 30минути.

Градежните работи започнаа во декември 2009 година, а се очекува да биде отворен во декември годинава.

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.