Како да се наспиете за само четири часа?

Сподели со своите пријатели

Ова идеј апотекнува од генијалецот Леонардо да Винчи, а тој рекол дека ја користел оваа метода во текот на многуте години од својот живот и дека никогаш со неа не се почувствувал уморно.

Леонардо да Винчи бил генијалец, можеби и најинтелигентната личност на планетата, а како своите идеи би ги развивал до максимум, му требало многу време. Баш од таа причина развил генијален начин како да се наспие за само четири часа.

Тој план подразбирал да го урне нормалниот период на ноќен одмор на неколку делови, односно повеќе фази што довело до пракса на спиење неколку пати во текот на денот. Така да Винчи спиел 15 минути на секои четири часа.

Како резултат на тоа спиел само час и половина дневно. Времето кое го заштедувал на одмарањето започанл да го користи за креативна работа. Да Винчи рекол дека ја користел оваа метода многу години низ својот живот и дека никогаш од неа не се почувствувал уморно.

Познато е дека во физиолошки услови, најпродуктивно време за работа и креативност гоо прати периодот на сонот. Тоа е време кога капацитетот на некоја личност за работа е посебно висока. Прекинувајќи нечие буденов реме на секои четири часа краток период одмор води до зголемување на капацитетот за работа, што е директна поселида на ваквиот начин на одмарање.

Годините вежабање и екпериментирање на оние кои го следеле примерот на да Вични, оставени се на сајтот „Брајт сајд“ за да изберете некоја од најефективните варијации на повеќефазниот сон.

  • Спиење 30 минути на секои шест часа (dymaxion метода)

  • Спиење 20 минути на секои четири часа (uberman метода)

  • Спиење ноќе 1,5 до три часа и потоа три пати во текот на денот по 20 минути (everyman метода)

  • Спиење ноќе по два часа и еднаш на пладне 20 минути (тесла метода)

  • Спиење ноќе по пет часа и 1,5 часа попладне (сиеста метода).

Сепак треба да се има на ум дека сечие тело е различно, а различните типови на повеќефазен сон можеби нема да бидат поволни за секој.

Експертите предупредуваат дека доколку планирате на преминете на ваков одмор – работен распоред, не возете автомобил ниту донесувајте важни одлуки додека не бидете апсолутно сигурни дека недостатокот на сон нема последични ефекти.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.