Изуми кои се сокриени од јавноста, а можеле да го променат светот

Сподели со своите пријатели

Сигурно едно од сите ови долу наведни изуми и генијални луѓе можеле да го подобрат животот на човештвото, но од некои за нас познати или можеби непознати причини едноставно останале сокриени од очите на јавноста.

Loading...

Во текстот ви пренесуваме неколку изуми кои можеле да го променат светот на подобро, но до денес тоа не е направено и не се знае дали некогаш ќе биде.

Никола Тесла (1856-1943): Ворденклифова кула – бесплатна енергија

Талентираниот Тесла дошол до бројни пронајдоци кои го промениле светот, а еден од нив можел да биде и Ворденклифовата кула. Тоа бил обид на Тесла да снабдува цел свет со бесплатна енергија користејќи ја струјата од земјината јоносфера со помош на кули. Овие кули бежично би ја пренесувале струјата низ целиот свет.

Меѓутоа, финансирањето на Теслиниот проект одеднаш исчезнало. Неговата опрема и лабалаторија биле запалени заедно со интелектуалниот имто, затоа што постоела опасност струјата да не се наплаќа. Доколку неговиот проект некогаш бил реализиран денеска ќе живеевме веројатно во утопија.

Рејмонд Рајф (1888-1971) – Универзален микроскоп за лечење рак

Откако успешно излечил неколку пациенти оболени од рак, Рокфелеровата Американска медицинска асоцијација побарало право на користње на овој микроскоп, што Рајф го одбил увидувајќи дека тие само сакаат профит.

Доколку Рајф продолжел сам да ги лечи пациентите со својата чудесна машина, многу фармацевтски индустрии би изгубиле профит од лечењето на ракот. По неколку години од судењето со државата, Рајф пребегнал во Мексико за да го избегне затворот, а потоа умрел од алкохолизам.

Loading...

Вилхем Рајх (1897-1957) – Разорување на облаците и контрола на временските услови

Вилхелм Рајх направил уред кој го нарекол разорувач на облаци, а тој можел успешно да влијае на временските услови. На тој начин би успеал да спречи суша со предизвикување на дождовни облаци. Меѓутоа, владејачката елита го прекинала и овој проект затоа пто на тој начин можело да с еискорени глад, а со самото тоа и начинот на контролата и поробувањето на луѓето.

ФДА или Администрацијата за храна и лекови ја активирале потрата за Вилхелм Рајх, оптужувајќи го за измама, по што неговиот уред бил уништен. Последните денови ги поминал во затвор, каде починал од срцев удар.

Линус Полинг (1901-1994) – Лекување на срцеви болести со „Обединувачка теорија“

Полинг работел со Матијас Рет, а двајцата заедно пронашле начин за лечење на срцевите заболувања. Тие откриле дека срцевата болест е последица на дологорчен недостаткот на витаминот Ц, па така зпаочналче да ги легуваат пациентите со вбризгување на големи дози на витаминот, истовремено користејќи аминокиселини лизил и пролин за чистење на атеросклеротичните наслаги на ѕидовите на рквните садови кои исто така допринесуваат за кардиоваскуларните болести.

Меѓутоа, бидејќи големите корпорации не виделе профитабилност во овој начин на лечење, тој не добил многу внимание.

Стенли Маер (1940-1998) – Автомобил кој работи на вода

Маер измислил автомобил кој работи на вода, а не на конвенционалното гориво. Овој автомобил можел да премине пат од Њујорк до Лос Анџелес (4.500 км) со 83 литри вода. Моторот бил опремен со ќелија која ја разложувала водата на водород и кислород. Согороувачкиот водород бил извор на гориво кој го покренувал автомобилот.

Loading...

Маер на овој начин направил револуционерно еколошко откритие. Меѓутоа, тој одбил да го продаде патентот за милијарда долари, а подоцна починал од труење со ураниум. Тој бил финансиска закана за нафтената и петрохемиската индустрија, па се верува дека неговата смрт не била случајна.

Хари Хокси (1901-1974) – Хоксиевиот лек против рак

Хари Хокси користел лековити билки и применувал паста за надворешна употреба за да излечи рак. Неговата формула вршела детоксикација на организмот и го зајакнувала имунолошкиот систем во исто време уништувајќи ги надворешните тумори. Тој се спротивставил на 17 приватни клиники за лечење рак во САД. Лекарите во педесетитте години од минатиот век ја проучувале неговата работа и дошле до заклучок дека тој успеал да излечи 100 пациенти неделно, од кои 90% биле смртоносно заболени. Кога АМА слушнала за тоа, се обидела да го откупи лекот. Хокси тоа го одбил со изговор дека сиромашните треба да го добиваат лекот бесплатно.

Долгогодишната правна и политичка борба привлекла огромно медиско внимание. Откако Хокси ја добил парницата, медицинските здруженија го нарекле измамник. Тој со години успешно ги применувал своите методи, а бил приведуван околу 100 пати и секогаш си ја плаќал кауцијата. На крајот ФДА сепак дошла до лековите со тоа што ја ограбила неговата куќа, а потоа ги затвориле сите негови клиники.

Меѓутоа, приказната има среен крај. Една од сестрите кои работеле во неговите клиники Милдред Нелсон лекот го однела во мексико и таму отворила клиника под ново име каде и ден денес лечи пациенти со успешност од 80%.

Сузбивање на нацистичката технологија за летечки чинии

Нацистите развиле антигравитациска летечка чинија уште за време на Втората светска војна. Приказната е дека тие возила се наоѓале во тајната база на Антарктиот, а кога подоцна биле преместеви во воената база на темната страна на Месечината. Инжинерот по име Јозеф Андреас Еп тврди дека бил вмешан во развојот на оваа технологија за време на војната, па така направил дури 15 различни прототипи на овој проект.


Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.