Инстаграм тестира алатки кои ќе ја отежнат размената на голи фотографии

Сподели со своите пријатели

Инстаграм во следните неколку недели ќе започне со тестирање на нови алатки против сексторција, метод на уцена со испраќање интимни фотографии.

Loading...

Меѓу алатките е и „заштита од голотија“ која ги замаглува голите фотографии во приватните пораки, а ќе биде активна за сите помлади од 18 години.

Ќе се тестираат и прозорци кои ја насочуваат потенцијалната жртва на поддршка.

Владите ширум светот предупредуваат дека се повеќе млади луѓе се изложени на ваков вид изнуда.

На жртвите често им се испраќаат голи фотографии пред да ги побараат нивните за возврат, а потоа им се закануваат со објавување доколку не се согласат со барањата на уценувачот.

Оваа недела двајца мажи се изјаснија за виновни за сексуален напад врз тинејџери и млади мажи во САД, од кои едниот се самоуби.

„Ужасно злосторство“

Најголем дел од изнудите што ги забележал Инстаграм се дел од софистицираната работа на криминалните групи кои бараат пари.

Тоа е „страшно злосторство“, велат од компанијата.

Loading...

Заштита од голотија на Инстаграм, за прв пат воведена во јануари, користи вештачка интелигенција на уредите за да препознае голи фотографии и да им даде на корисниците можност да изберат дали сакаат да ги гледаат.

Создаден е „не само за да ги заштити луѓето од несакани фотографии со голотија во приватни пораки, туку и од измамници кои можеби ги испраќаат за да ги измамат луѓето да им ги испратат нивните фотографии за возврат“, објави Инстаграм.

Системот, кој е направен за возрасни, не пријавува автоматски фотографии од голотија, иако ќе ги потсети корисниците дека можат да блокираат и да пријават профили доколку сакаат, додаваат тие.

Откако системот ќе ги регистрира споменатите фотографии, корисниците ќе бидат упатени до безбедносни совети, вклучително и потсетник дека можат да го сликаат од екранот или да препраќаат фотографии без знаење на испраќачот.

Ќе бидат воведени и мерки кои откриваат знаци дека корисникот е потенцијален изнудувач и ќе му ја отежнат комуникацијата со другите, наведува Инстаграм.

Тие мерки се:

– Испраќање барања за пораки од потенцијални профили за изнуда директно во скриени папки

– Се прикажуваат известувања кои ги поттикнуваат корисниците кои можеби веќе се во контакт со изнудувачи да пријават закани за споделување приватни фотографии

– Сокривање на опцијата за испраќање порака кога тинејџерот ќе види потенцијален профил за секс изнуда, дури и ако е веќе поврзан

Loading...

– За корисниците кои веќе биле во контакт со сметките отстранети поради изнуда, Instagram тестира пораки кои ќе ги пренасочат кон стручни совети и поддршка.

– Тие велат дека ќе споделат повеќе податоци со други технолошки компании за борба против сексуалната изнуда и злоупотреба на деца преку иницијативата „Лентер“.

Истиот ден, Воцап, исто така во сопственост на Мета, ја намали старосната граница за употреба во Велика Британија и Европа од 16 на 13 години.

Минималната возраст веќе е намалена во повеќето земји во светот, велат тие.

Сепак, групата „Смартфон бесплатно детство“, која верува дека уредите ги изложуваат децата на опасна содржина, одлуката на Воцап ја нарече „непромислена“.

Воцап одговори дека корисниците, вклучително и тинејџерите, имаат зголемена контрола врз тоа со кого комуницираат.