Снабдувањето со чоколадо во светот е под закана од вирус кој брзо се шири, открива една студија, додека запирањето на ширењето на вирусот е тешка битка.
Иднината на чоколадото е неизвесна поради разорниот вирус кој брзо ги уништува какао дрвјата во Западна Африка.
Овие дрвја произведуваат зрна какао неопходни за правење чоколадо.
Шокантно, половина од чоколадото во светот доаѓа од какао дрвја во Гана и Брегот на Слоновата Коска.
Новата студија објавена во PLoS ONE открива застрашувачка вистина: жетвата на какао во Гана доживува огромни загуби (15-50%) поради ширењето на болеста CSSVD.
Виновниците кои го пренесуваат вирусот додека се хранат со заразени дрвја се ситните инсекти наречени mealybugs.
Овој вирус предизвикува голем број на непријатни симптоми кај здравите дрвја, вклучувајќи нови пупки, обезцветен лисја и искривен раст.
Заразените дрвја се сушат во првата година, а до целосно изумирање се само неколку години. За жал, над 250 милиони дрвја веќе ѝ подлегнаа на оваа болест.
„Овој вирус претставува реална закана за глобалното снабдување со чоколада“, рече во изјавата коавторот на студијата Бенито Чен Шарпентиер, професор по математика на Универзитетот во Тексас во Арлингтон.
Запирањето на ширењето на вирусот е напорна битка бидејќи носителите се многу тешко да се искоренат.
„Пестицидите не делуваат добро против бубачките, што ги остава фармерите да се обидат да го спречат ширењето на болеста со сечење заразени дрвја и одгледување отпорни дрвја. Но, и покрај овие напори, Гана изгуби повеќе од 254 милиони дрвја какао во изминатите неколку години“, рече Чен-Шарпентие.
Вакцинацијата на дрвјата се чини дека е остварлива опција, но има ограничувања.
Високата цена на вакцината создава бариера за многу фармери, па дури и вакцинираните дрвја произведуваат помалку какао.
Истражувачите нудат потенцијално решение во нов труд: стратегиско растојание помеѓу дрвјата.
Нивните модели покажуваат дека садењето какао дрвца на одредени растојанија едно од друго може да ги наруши патиштата на брашното, попречувајќи го ширењето на вирусот.
„Бубачките имаат неколку начини на движење, вклучително и движење од крошна до крошна“, рече Чен-Шарпентие.
„Она што требаше да го направиме е да создадеме модел за фармерите на какао за да можат да знаат колку далеку можат безбедно да засадат вакцинирани дрвја од невакцинирани дрвја за да се спречи ширењето на вирусот, а притоа да ги одржуваме трошоците достапни за овие мали фармери“, додаде тој.
Во трудот, истражувачите опишуваат два модели кои ги опкружуваат невакцинираните дрвја со вакцинирани дрвја, создавајќи еден вид имунитет на стадо во плантажата.
„Иако се уште се експериментални, овие модели се интересни затоа што ќе им помогнат на земјоделците да ги заштитат своите посеви и да произведат подобра жетва. Тоа е исто така добро за крајната линија на фармерите, но и за нашата глобална зависност од чоколадо“, рече Чен-Шарпентие.