Многу луѓе оставаат леб во пластична кеса.
Ова е грешка што прави лебот брзо да мувлоса и да се расипе дури и по неколку часа!
Кесата полека, но сигурно ќе го „исуши“ лебот, а собната температура е идеална за развој на мувла. Плус, ако оставите леб во кујната каде што може да стапи во контакт со вода, тоа ќе се мувлоса уште побрзо.
Најдоброто решение, колку и да звучи глупо, е да го ставите лебот во замрзнувач.
Вака секогаш имате свеж леб, и можете да го одмрзнете на два начина:
1. Ако ви треба веднаш, извадете го замрзнатиот леб, ставете го во алуминиумска фолија и загрејте го во рерната
2. Ако сакате свеж леб за наутро, извадете го пред спиење и ставете го на чиста кујнска крпа за нежно да се стопи преку ноќта. Наутро ќе има вкус како штотуку да сте го купиле во пекарницата!