Германија од 1 јануари ќе го преземе раководството на главната единица на НАТО

Сподели со своите пријатели

Од 1 јануари Германија ќе го преземе раководството на Здружената оперативна група на НАТО (VJTF) со многу висока одговорност и ќе стави неколку илјади војници на подготвеност, подготвени да бидат распоредени каде што е потребно за само неколку дена, се наведува на веб-страницата на Северноатлантската алијанса. .

Loading...

На веб-страницата на НАТО се додава дека ВЈТФ е создаден во 2014 година за да биде јадрото на зајакнатите сили за одговор на НАТО, како што се наведува, „по нелегалната руска анексија на Крим и кризата на Блискиот Исток“.

Германија го презема раководството на ВЈТФ од Франција, која ја предводеше оваа НАТО група во 2022 година.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Претседателот на ЕПП предложи кревање ограда на границите на ЕУ

„Како одговор на руската инвазија на Украина, НАТО испрати делови од ВЈТФ во Романија, што е прва групна заедничка мисија оваа година“, посочува Алијансата.

Раководството на ВЈТФ ротира годишно меѓу сојузниците, а во 2023 година оваа групација на НАТО ќе има околу 11.500 војници, со поддршка во 37. Панцергренадиерска бригада.

Освен германски војници, ќе учествуваат и војници од Белгија, Чешка, Летонија, Литванија, Луксембург, Германија, Холандија, Норвешка и Словенија.