Фејсбук подготвува најголема промена во последните 7 години


Наскоро, Фејсбук може да добие јазичиња што ќе го олеснат управувањето со прегледите на содржини.

Фејсбук размислува за промени во „News feed“ и како се прикажуваат информациите на корисниците на таа мрежа.

Loading...

Како да сокриете дека сте ја прочитале пораката на WhatsApp

Во моментов, на корисниците прво им се прикажува содржината што алгоритмот ја избира за нив и се заснова на нивните интереси, историја на сурфање и слично. Со неколку кликања на глувчето или прст на екранот, можно е да ги промените овие поставки и привремено да дозволите да се прикаже најновата содржина на Фејсбук, или да се гледа содржината по хронолошки редослед.

Начинот за промена на погледот на содржината, наскоро може да стане полесно и побрзо на Фејсбук, открил еден инженер, проучувајќи ги Android апликациите на Facebook.

Над 1.000 апликации ви ги крадат податоците без да знаете, но постои решение

Компанијата размислува да стави јазичиња на горниот дел од екранот за да управува со овие поставки.

Постојат три јазичиња кои би можеле да се појават – јазичето со најважната содржина (за чие уредување, се разбира, ќе биде задолжено за алгоритмот), јазичето со содржина сортирано по хронолошки редослед, така што најновите натписи се прикажани на горниот дел и јазичето е видливо.

Ова ќе ги покаже постовите што веќе сме ги виделе и може да бидат интересни за нас ако сакаме повторно да ги прочитаме истите вести/објави, да видиме нови коментари на постарите постови итн.

Сериозни знаци дека сте зависни од мобилен телефон

Loading...

Интересно е што, таквата опција веќе постои на Фејсбук и е достапна на facebook.com/seen.

TechCrunche контактирал со Фејсбук, а од компанијата им порачале дека ова навистина е опција која се тестира, и размислувале да ја тестираат и меѓу корисниците.

Ако се случи, таа промена во интерфејсот ќе биде најголемата промена на „News feed-от“ од 2013 година, коментира од „TechCruncheu“.

Facebook ја продолжува борбата против лажните вести и „дипфејк“ содржини

Од Фејсбук соопштија дека додавањето на јазичињата на врвот на News Feed ќе им овозможи полесен пристап до најновата и веќе видената содржина, но таа промена може да ги задржи корисниците подолго на оваа социјална мрежа.

На пример, кога им е здодевно со содржината за движење што е избрана од страна на алгоритмот, со еден клик ќе се отворат најновите објавени содржини и ажурирања објавени од нивните пријатели, групи или страници што ги следат на Фејсбук, така што скролување на екранот може да продолжи понатаму, што значи дека ќе покажат и повеќе реклами.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *