Еве што се случува со телото кога ќе го исфрлите чоколадо од исхраната

Сподели со своите пријатели

Иако чоколадото е вкусно, некои негови варијации можат да имаат негативни ефекти врз нашето здравје.

Loading...

На пример, темното чоколадо може да има здравствени придобивки кога се јаде во умерени количини, но другите видови, како што се белото и млечното чоколадо, може да бидат полни со масти и шеќер.

За да добиете максимални здравствени придобивки од чоколадото, тогаш изберете темно чоколадо кое има 70 проценти или повеќе какао – објаснува диететичарот Даниел Меквој.

Процентот на какао ви кажува и за процентот на шеќер. На пример, ако чоколадото е означено како „50 проценти“, тоа значи дека е направено од 50 проценти какао и 50 проценти шеќер и млечни производи.

 

 

Ќе доживеете помалку промени во расположението

Кога исфрламе чоколадо, исфрламе и шеќер, кој потоа може да влијае на нашето расположение.

Loading...

„Кога ќе го исфрлите шеќерот од вашата исхрана, ќе се ослободите од една од главните причини за промени во расположението и раздразливост“, објаснува нутриционистот Џеј Ковин.

Ковин објаснува дека шеќерот е отров кој може да ја троши енергијата, а во исто време може да предизвика уништување на нивото на шеќер во крвта.

„Ова може да доведе до промени во расположението, желби и други необични однесувања“, вели тој.

Можете да изгубите тежина

Дали имате проблем да ги постигнете целите за слабеење? Исфрлањето на чоколадото од исхраната, дури и ако е само еден месец, може да помогне во намалувањето на калориите и шеќерот, што може да доведе до губење на тежината.

Бидејќи дополнителните шеќери често се кријат во храната и пијалоците, а особено во чоколадата, може да биде тешко да се следи колку шеќер јадете секој ден“, вели Ковин. Намалувањето на додадените шеќери може да ви помогне да изгубите тежина и да го подобрите целокупното здравје.

Ќе имате помалку металоиди

Според истражувањата, речиси една третина од Американците може да доживеат рефлукс на киселина секоја недела. Кога мислиме на металоиди или рефлукс на киселина, на ум ни доаѓаат слики од доматен сос, алкохол и пржена храна, но дали знаевте дека и чоколадата е виновна?

– Чоколадото е кисела храна и може да предизвика или да ги влоши симптомите на металоиди или рефлукс на киселина – вели МекВој.

 

Loading...

 

Ќе спиете подобро

Ако уживате во чоколадото подоцна во текот на денот, можеби ќе сфатите дека легнувањето навечер може да биде тешко. Тоа е затоа што чоколадото содржи кофеин и може да ве држи будни.

МекВој истакнува дека кофеинот е добар во умерени количини, но ако сте некој што пие кафе наутро, чоколадото попладне или навечер може да ви го наруши сонот.

– Кофеинот може да придонесе и за анксиозност, па намалувањето на количината што ја консумирате може да ви помогне да се чувствувате порелаксирано – додава МекВој.

Ќе почувствувате зголемена емоционална свест

Со избегнување на чоколадо еден месец, може да развиете зголемена емоционална свест, што може да помогне да се подобри свесната исхрана.

– Од прва рака знам дека јадењето чоколадо е лесен начин за смирување на непријатните емоции – вели Силвија Гонсан-Боли, доктор по медицина за дебелина и метаболичко здравје