Доделени Ноемвриските награди за 2023 година

Сподели со своите пријатели

Градоначалникот на Општина Куманово Максим Димитриевски денеска на свечената седница на Советот на Општина Куманово ги додели Ноемвриските награди за оваа година.

Loading...

Четири физички и две правни лица беа одликувани со највисокото општинско признание кое се доделува на поединци и субјекти за постигнат особен успех во областа на нивното дејствување.

 

 

Добитниците се:

Стефан Трајановски, лекар специјалист по ортопедска хирургија, вработен во Одделот за ортопедија во Општина болница Куманово, за неговата долгогодишна работа и посветеност во вршење на здравсетвената дејност во областа на ортопедска хирургија.

Проф. д-р Халим Хида, просветен работник и дипломат, во пензија, за неговата повеќедецениска творечка активност преку издавањето на многубројни научни трудови и публикации од областа на воспитно – образовната дејност.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Спречен шверц на таблети, кафе, чанти и парфеми на патот Крива Паланка – Куманово

Драган Колебен, ликовен уметник, организатор и учесник на многубројни ликовни изложви во државата и во странство, кој има изработено повеќе од 500 уметнички дела кои се препознатливи по неговиот специфичен стил на ликовно изразување.

Драган Петровиќ, фудбалер и капитен на Футсал репрезентацијата на Македонија, кој има осовено четири шампионски и три куп титули во македонското Футсал првенство и е прогласен за еден од најдобрите играчи од страна на Фудбалската федерација на Македонија.

ИМП „Гроздановски“ ДООЕЛ Куманово, за 20-годишно успешно работење во областа на месната индустрија, односно во процесот на преработка на месо и производство на месни производи со врвен квалитет, почитувајќи ги професионалните стандарди.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Без струја утре неколку кумановски села, денеска една населба

КУД „Српски вез“ Куманово, за 10-годишното постоење и збогатување на културниот и забавниот живот во градот, негувањето, афирмацијата, и презентацијата на српскиот фолклор и културните традиции од нашиот град, успешното пренесување на знаења и обучување на најмладата популација и добиените многубројни награди и признанија при настапите на фестивали и концерти во државата и во странство.

Никола Ивановски