Дип фејк порнографијата станува кривично дело во Англија и Велс

Сподели со своите пријатели

Создавањето сексуално експлицитна дип фејк содржина веројатно ќе стане кривично дело во Англија и Велс бидејќи расте загриженоста за употребата на вештачка интелигенција за искористување и вознемирување на жените.

Loading...

Според нацрт-законот, секој што ќе направи таква слика или видео од друго возрасно лице без нивна согласност – дури и ако нема намера да го сподели – ќе се соочи со кривична пријава и неограничена парична казна, соопшти во вторникот Министерството за правда на Обединетото Кралство.

Во Англија и Велс, веќе е нелегално да се споделува експлицитна дип фејк содржина без согласност на субјектот, а прекршителите се соочуваат со затворски казни.

Дипфејкс се слики или видеа со кои се манипулирани, често со користење на вештачка интелигенција, за да се остави впечаток дека некој направил или рекол нешто што не го направил.

Лаура Фарис, министерка за заштита на жртви на Обединетото Кралство, изјави за ITV во вторникот дека „според (нејзиното) знаење“ двете земји во Велика Британија ќе бидат првите во светот што ќе забранат создавање на сексуално експлицитна дип фејк содржина.

Според нацрт-законот, таквата содржина би вклучувала порнографски слики и голи дип фејк, без разлика дали субјектот „се однесува еротски“ или не.

Владите на Шкотска и Северна Ирска се одговорни за донесување на релевантните закони во тие земји.

Тие не одговорија на прашањето на CNN за тоа дали планираат да воведат еквивалентни правила.

Loading...

Новиот прекршок во Англија и Велс ќе биде воведен со амандман на предложениот предлог-закон за кривична правда, кој моментално поминува низ Парламентот.

Минатата година, измените на Законот за онлајн безбедност веќе го криминализираа споделувањето на лажни сексуални слики во Англија и Велс.

Случајот на Тејлор Свифт

Новото дело се однесува само на возрасните, бидејќи, според постоечките англиски и велшки правила, правењето лажни сексуални слики на малолетници веќе е кривично дело.

Создавањето дип фејк вклучуваше супер-познати женски лица, кои беа користени без нивна согласност за создавање сексуално експлицитни слики.

Тејлор Свифт е можеби најистакнатата жртва на оваа практика.

Во јануари, ваквите слики на пејачката кружеа на мрежата Х, кои собраа десетици милиони прегледи пред да бидат отстранети.

Тој месец, двопартиска група пратеници во САД ржави воведе граѓански нацрт-закон кој, доколку биде усвоен, ќе им овозможи на жртвите на сексуално експлицитни дип фејк содржини да ги тужат луѓето кои создаваат и споделуваат таква содржина без нивна согласност.

Loading...

Директива со која се криминализира создавањето на сексуално експлицитна дип фејк содржина е предложена и во Европската унија.

Ако правилото биде усвоено, 27-те земји-членки на блокот ќе треба да создадат соодветни национални закони.

Министерот Фарис во изјавата рече дека дип фејк „е пример за начините на кои одредени луѓе се обидуваат да ги понижат и дехуманизираат другите – особено жените“.

„Овој нов прекршок испраќа кристално јасна порака дека правењето на овој материјал е неморално, честопати мизогино и кривично дело“, додаде таа.

Мета (META), сопственик на Фејсбук и Инстаграм, во вторникот рече дека ќе „прегледа како се справува со лажната порнографија“ откако на нејзините платформи циркулираа две експлицитни слики на женски јавни личности во САД и Индија, генерирани од вештачка интелигенција.

„Длабоко лажната порнографија е растечка причина за родово вознемирување на интернет и се повеќе се користи за таргетирање, замолчување и заплашување на жените – и онлајн и офлајн“, рече копретседателката на Надзорниот комитет на Мета, Хеле Торнинг-Шмит.