Дебелината може да се предаде на неколку генерации

Сподели со своите пријатели

Според истражувачите од Институтот “Виктор Чанг” и Институтот за медицински истражувања “Гарвон” во Австралија дебелината може да се предаде не само на директните наследници, но и на нивните деца, пишува британското издание “Експрес”.

Научниците спроведоа обиди со машки лабораториски глувци, од кои утврдиле дека дебелината може да стигне до внуците на животните. Дебелите животни ги изложуваат на ризик од развој на болести на метаболизмот своите деца, како и нивните наследници многу пред тие да се родат.

“Здравјето на бебето долго време се сметаше за одговорност на мајката штом таа забремени. Но, се сврте малку внимание на тоа како средното здравје може да влијае на нероденото дете “, вели проф. Кетрин Сутер. Преку тестови научниците откриле дека внуците на глувци со прекумерна тежина се склони кон проблеми со метаболизмот, дури и кога нивните татковци се хранат здраво за време на зачнувањето.

Сепак кај децата на внуците почнува да се забележува подобрување на здравјето. “Сега ние најдовме силен доказ … дека исхраната на таткото и здравјето на метаболизмот може да влијае на неговите синови и дури и на неговите внуци”, додава проф. Сутер. “Бевме изненадени да ги откриеме резултатите, кои се апсолутно категорични. Внуците се изложени на значителен ризик од разболување, ако се подложени на нездрава исхрана, дури и нивните татковци да јадат добро и здраво “, вели таа.


Leave a Reply