ДА Е ЖИВ НЕ БИ ВЕРУВАЛ: Фараонот Рамзес Втори доби пасош 3.000 години по смртта (ВИДЕО)


Фараонот Рамзес Втори, освен како египетски владетел, ќе остане запаметен и како првата мумија која добила пасош и тоа скоро 3.000 години по смртта.

Сега веќе далечната 1976. година, поради префрлување во Франција, мумијата на фараонот морала да поседува пасош, затоа што без тој документ неговите остатоци не можеле да го напуштат Египет.

Научник на чекор од решавањето на најголемата мистерија на стар Египет

Египетските власти барале секој кој ја напушта земјата, жив или мртов, дека мора да има соодветни документи.

Во рубриката во која требало да се наведе професијата, пишувало починат крал, а на аеродромот во Париз, Рамзес го чекале највисоки воени и државни почести, какви што му доликуваат на еден крал.

Loading...

© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *