Британските шпиони наскоро ќе имаат право да хакираат мобилни телефони и компјутери

Сподели со своите пријатели

Се планира да се донесе нво закон со кој се овозможува пристап до електронскиот надзор, се наведува во мидуисмките извештаи.

Loading...

MI5, MI6 i GCHQ се припреаат да превземат нови овластувања кои ќе им овозможат на шпиуните да имаа пристап до документи, фотографии и комуникации, пренесуваат британски портали.

Се очекува дека тој предлог закок за зголемување на истражните надлежности ќе ги разлути активистите кои се залагаат за заштита и зголемување на правото на приватност.

Зголемувањето на бројот на софтвери за енкрипција, кои шифрираат информации, ја направи криминалната комуникација нечитлива при пресретнувањата.

Тајните служби се повеќе преферираат хакирање на уреди, за да можат да преземат целосна контрола искористувајќи ја лувствителност на софтверот.

На тој начин ќе можат да ги превземат камерите на мобилните телефони и да ги сликаат целите и да направат микрофони за снимање на конверзациите.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.