15.01.2020 00:57

БЕЗБЕДНОСТА НА ПЛАНЕТАТА Е ВО НИВНИ РАЦЕ: Клучевите од интернетот ги имаат 14 луѓе

Facebook Twitter Google+

Не, не е теорија на заговор, иако така звучи.

Интернетот е заштитен со седум клучеви, а тие се наоѓаат во рацете на 14 луѓе кои редовно се собираат за да извршат ритуал.

loading...

Доменскиот систем (Domain System Name, DNS) на највисоките нивоа го обезбедуваат мал број луѓе наречени крипто-официри кои се распоредени ширум светот.

Од 2010 година тие редовно се собираат за да извршат ритуали со висока безбедност познат како церемонија на клучеви – key ceremony, во рамките на која клучевите (метафорички кажано) од интернет мастер бравата се заверуваат и надоградуваат.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments