Белгија прогласи епидемија на грип

Сподели со своите пријатели

Белгискиот институт за јавно здравје (Sciensano) денеска прогласи епидемија на грип во таа земја и изјави дека се погодени сите возрасни групи, но најмногу децата и младите.

Loading...

Високиот совет за здравство препорача вакцинација против грип, главно за ризични лица, возрасни над 65 години, бремени жени, лица со хронични заболувања или оние кои престојуваат во институции и медицински персонал.

Според статистичките податоци на Институтот, стапката на заболени од грип веќе ги надминала максимумите постигнати во претходните три зими.

Сегашната епидемија на грип е проследена со циркулација на многу други респираторни заболувања, предизвикани од вирусот Ковид-19 или бронхитис.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ватикан објави најнови информации за состојбата на Папата

И бројот на случаи на ковид-19 е исто така, а загриженоста е зголемување на оживувањето на епидемијата во Кина.

Од сабота, Белгија ќе воведе тестирање на отпадна вода од авионите кои пристигнуваат од Кина за да се провери дали патниците го носат новиот вид на вирусот, додавајќи дека земјата ќе воведе тестови и за патниците од Кина.

Се вели дека мерките ќе се однесуваат само на директните летови од Кина.