Во Германија наскоро ќе се продаваат само бели јајца

Сподели со своите пријатели

Пред неколку децении, јајцата од кокошка воопшто не беа сортирани по боја на лушпата, а белите често беа исклучок.

Loading...

На европскиот пазар, а особено во Германија, денес е спротивно.

Класичните јајца со кафеава лушпа се сè помалку достапни за продажба, а наскоро можеби и повеќе нема да ги има, изјави за „Дојче веле“ Хенер Шонеке, претседател на Здружението на германски производители на јајца.

 

white eggs on teal egg tray

 

Како што појасни, навиките на потрошувачите се менувале од година во година, постарите домаќинки претпочитале да се одлучат за јајца со традиционална боја на лушпа и „вистински“ вкус, додека белите од почетокот им изгледале „вештачки“.

Тоа, вели Шонеке, е целосна предрасуда бидејќи ниту најголемиот експерт не би можел да го разликува вкусот на јајцата од кокошка „без разлика дали се големи, мали, бели или кафеави“.

Loading...

Една од најголемите разлики е тоа што вообичаените бои имаат потврда обвивка, но и тоа веќе не е случај поради се поинтензивното производство.

Претставникот на трговскиот синџир „Рев“ изјави дека на повеќето клиенти главно не им е грижа каква боја е лушпата, освен пред Велигден, кога јајцата се бојадисуваат, а потоа се продаваат речиси исклучиво бели.

 

dozen eggs on tray

 

Според извештаите, сè уште постои тренд германските потрошувачи да одат за бели јајца бидејќи мислат дека се почисти и постерилни.

– Производителите се целосно задоволни од ова, бидејќи кокошките што несат бели јајца се посоодветни за оптимизирање на производството. Тие имаат повеќе генетски потенцијал од оние што несат кафени јајца. Живеат подолго, побрзо наоѓаат храна и вода, а по правило се полесни и помали – како и нивните јајца. Тоа значи и дека им е полесно да снесат јајца – објасни Шонеке, кој посочува дека само неколку регионални производители сè уште чуваат кокошки кои несат кафеави јајца.

Исто така, се повеќе семејни фарми имаат само бели кокошки на нивните фарми бидејќи се попродуктивни.

Loading...

Како и во сите други сектори на прехранбената индустрија, производителите во живинарската индустрија се прилагодуваат на барањата на потрошувачите.

Потрошувачите во различни земји ги разликуваат јајцата по бојата на жолчката, но науката вели дека бојата на жолчката нема влијание врз хранливата вредност на јајцата.

 

six white and brown eggs on white towel

 

Тие, исто така, потврдија дека бојата на лушпата зависи исклучиво од генетските фактори.

Во некои европски земји е распространето мислењето дека јајцата со кафена лушпа се поквалитетни од белите, а трендот е да се произведуваат јајца со кафена лушпа.

Во некои од европските земји и пред една деценија (на пример Шпанија и САД) на пазарот беа поприсутни јајцата со бела лушпа.

Loading...

Со цел да се задоволи побарувачката на потрошувачите за јајца со кафеава лушпа, одгледувачите на кокошки несилки вложија големи напори да создадат „кафеави“ хибриди врз основа на расата Родланд, која снесува ист број јајца како и плодните „бели“ носилки.