Зошто по капење во базен ви поцрвенуваат очите?

Сподели со своите пријатели

Во годишниот извештај на американскиот Центар за контрола и превенција на болести, откриени се главните причини за иритација на очите кај капачите.

Кога дојде лето, ретко кој не посака да оди на базен за да се разлади и опушти. Исто така сите знаат дека на крајот веројатно ќе се вратат дома со црвени очи. Според новата студија, причината за оваа иритација сепак не е хлорта, туку уринот.

Извештајот на американскиот Центар за контрола и превенција на болести се наведува дека главна причина за црвените очи се уринот, фекалиите, потта и валканите честичи кои кашачите ги внесуваат во водата.

Сепак, хлорта не е целосно исфрлена како причинител на иритацијата. Во соединенито со уринот, настанува дератив амонијак наречен хлорамин. оваа супстанца има препознатлив „базенски“ мирис и освен иритација може да предизвика и респираторни проблеми.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.