Зошто не треба да го лупите компирот пред варење?

Сподели со своите пријатели

Многумина од нас прво ги лупат компирите пред да ги варат или да ги пржат, но има голем број на оние кои сметаат дека компирот не треба да се лупи.

Loading...

Зошто?

Додека некои ја лупат кората, мислејќи дека без оглед колку е миено, сепак е нечисто бидејќи е од земјата, други варат и пржеат компири со кора и навистина, ништо не им се случило досега.

Како поддршка на ова, излегува дека кората од компир ги содржи највредните состојки за организмот кои помагаат да се заштити срцето и да се губат телесната тежина.

Кората содржи и витамин Б и Ц, калциум, како и фитохемикалии кои можат да бидат повеќе од корисни во борбата против одредени видови на карцином.

Калиум и омега-3 масни киселини го комплетираат овој совршен „пакет“ на корисни материи во кората.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *