Жените кои имаат една од овие три професии најчесто патат од срцеви заболувања

Сподели со своите пријатели

Срцевите заболувања се едни од најсериозните здравствени проблеми во светот, особено кај постарите лица.

Loading...

Истражувачите веќе знаат дека неколку фактори на животниот стил кои влијаат на ризикот од срцеви заболувања.

Доцната вечера може негативно да влијае на срцето, особено кај жените

Овие фактори вклучуваат нездрави диети, недостаток на физичка активност и пушење.

Сепак, не е посветено доволно внимание на професијата како потенцијален фактор.

Една неодамнешна студија направена во Јапонија откри дека шефовските позиции, без оглед на индустријата во која работат анкетираните, имаат поголем ризик од срцеви заболувања.

Истражувачите од Универзитетот во Филаделфија ги претставија во ноември 2019 година резултатите од студијата што покажува дека под најголем ризик од срцеви заболувања се социјалните работници – дури 36 проценти повеќе од другите.

Идеална за поранешни пушачи: Исхрана со која ќе го исчистите телото од никотинот

Loading...

Следната професија „опасна за срцето“ е работа на каса – дури 33 проценти, па медицинска нега – 16 проценти повеќе од просекот, а на четврто место на оваа листа се негувателките – тие се изложени на ризик за 14 проценти повисок од просекот.

Студијата исто така откри дека некои професии се помалку ризични од другите – трговците со недвижнини се со 24% помал ризик, а секретарите имаат 11% помал ризик.

Истражувачите се особено изненадени што меѓу здравствените работници со висок ризик се лица кои имаат повеќе знаења како да го заштитат своето здравје.