Загатката на Ајнштајн можат да ја решат само 2% од луѓето, обидете се и вие!

Сподели со своите пријатели

Загатката на Ајнштајн е логичен тест за кој се тврди дека го решиле само 2 проценти од луѓето.

Loading...

Го носи името на познатиот физичар Алберт Ајнштајн, и гласи вака:

Пет куќи се насликани во 5 различни бои и секоја куќа е дом на личност со различна националност. Овие 5 сопственици пијат одреден пијалок, играат свират одреден инструмент и чуваат одредени миленичиња. Ниту еден сопственик нема ист миленик, инструмент или пијалок. Ваша задача е да одговорите на прашањето: Кој има риба како домашно милениче? Има само едно решение. Се разбира, по пат треба да откриете кој во која куќа живее, која националност е, кој пијалок го пие, каков инструмент свири…

Податоците што ви се потребни за да ја решите задачата:

1. Британец живее во црвена куќа

2. Швеѓанецот има кучиња

3. Данецот пие чај

4. Зелената куќа е лево од белата куќа

Loading...

5. Сопственикот на зелената куќа пие кафе

6. Лицето кое свири на виолина одгледува птиците

7. Сопственикот на жолтата куќа свири пијано

8. Сопственикот на средната куќа пие млеко

9. Норвежанецот живее во првата куќа

10. Човекот што свири живее покрај оној што има мачиња

11. Човекот кој чува коњи живее покрај човекот кој свири пијано

12. Сопственикот кој свири хармоника, пие пиво

Loading...

13. Германецот свири гитара

14. Норвежанец живее покрај сината куќа

15. Човекот кој свири на труба има сосед кој пие вода

Знаеме, сега ви треба некое време…Не брзајте.

Значи, прашањето е: Кој има риба како домашен миленик?

Доколку се обидовте, решението погледнете го ТУКА.

Pages: 1 2

Leave a Reply