24.11.2015 00:06

Заборавен, болен и сиромашен – последната фотографија од Никола Тесла (фото)

Facebook Twitter Google+

За тоа како изгледал Никола Тесла луѓето знаат врз основа на фотографиите кои се прикажани во домашните и странските медиуми. На тие слики тој е млад човек со густа коса и силни мустаќи. Мал е бројот на оние кои го знаат неговиот изглед кога тој влегол во осмата деценија од животот.

Денес кога Никола Тесла би бил жив сигурно би се гордеел за тоа олку луѓето знаат за него и неговите достинувата. Меѓутоа, за време на неговиот живот, овој научник и иноватор навистина се намачил, посебно пред крајот на својот живот. Тој починал на 87 години во Америка во сиромаштија и заборав.

loading...

Никола Тесла починал во 1943 година од срцев удар, односно срцева тромбоза. Без оглед на тоа што ги продавал патентите во областа на наизменичната струја тој бил во долгови. Тогашниот градоналачник на Њујорк, Лагвардиј, рекол:

Никола Тесла почина. Сиромашен. А, веше еден од најкорисните луѓе кои некогаш живееле. Она што тој го има направено е големо, а како времето минува ќе биде уште поголемо.

Непосредно пред неговата смрт направена е и оваа фотографија.

Nikola-Tesla-poslednja-slika-Nikole-Tesle-2

По неговата смрт се појавиле различни тврдења и контроверзии кои немале никаква логика. Мнгоумина тврдела дека тој е граѓанин на Соединетите Американски Држави, поради државјанството додека престојувал таму. Меѓутоа сите го знаат како Србин.

Да не бил овој човек, денес ниту една работа која секојдневно ја користиме не би постоела. Некои од неговите пронајдоци се и полифазниот систем, обратното магнетно поле, асихрониот мотор, сихрониот мотор и Теслиниот трансформатор.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments