За спасување или погреб: 15.000 евра депозит за планинари на Монблан

Сподели со своите пријатели

Градоначалникот на Сен Жерве ја воведе необичната мерка со која секој што сака да се обиде да се искачи на Монблан мора прво да плати депозит од 15.000 евра.

Loading...

Парите би ги покривале трошоците за евентуално спасување или, во најлош случај, закопување.

Жан-Марк Пеле, градоначалникот на Сен Жерве, реши да ја преземе оваа мерка откако десетици „псевдопланинари“ ги игнорираа предупредувањата.

Од споменатиот град, главната патека води до највисокиот врв во Европа.

Но, неодамна на ваков потфат се решија многу луѓе кои не се ниту вешти, ниту искусни, ниту опремени, а градоначалникот вели дека ги игнорирале предупредувањата и си играле „руски рулет со животот“.

Водичите од француската страна ги прекинаа своите активности долж трасата во средината на јули поради бројните лизгања на земјиштето, а локалните власти издадоа совети до луѓето да избегнуваат искачување.

Интензивниот топлотен бран само ги влоши условите.

Пељекс рече дека десетици „псевдо-планинари“ ги игнорирале предупредувањата.

Loading...

Тој наведе пример со петмина романски туристи кои се обиделе да се искачат „во шорцеви, тренерки и со сламена капа“, а кои планинската полиција морала да ги врати назад.