Во Романија е прогласена епидемија на морбили

Сподели со своите пријатели

Романското Министерство за здравство прогласи епидемија на морбили во вторникот, откако регистрираше скоро 2.000 нови случаи во 29 од нејзините 41 округ.

Loading...

Ова ќе помогне да се зголемат стапките на вакцинација кај ранливите деца, рекоа властите.

Министерството ги идентификуваше децата на возраст од 9 до 11 месеци, како и оние кои не го завршиле распоредот за вакцинација, како главни цели на акцијата за имунизација, ветувајќи дека ќе спроведе кампања за подигање на јавната свест за справување со ситуацијата.

Во изјавата се жали за падот на стапките на вакцинација во Романија во изминатата деценија, при што 78 отсто од подобните деца примиле една вакцина против сипаници, додека само 62 отсто имале две дози од вакцината.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Приземјени сите авиони на позната авиокомпанија

Министерот за здравство Александру Рафила изјави за медиумите дека 95 отсто покриеност се смета за доволно за да се држи под контрола ризикот од појава.

Вакцинацијата против мали сипаници е вклучена во националниот распоред за имунизација на детството, рече тој, при што првото вакцинирање обично се дава на едногодишни деца.

За време на прогласена епидемија, дури и помалите деца можат да се вакцинираат, заштитувајќи ги од инфекција.