Во реката По поради суша изрони бомба од Втората светска војна

[adrotate banner="26"]
Сподели со своите пријатели

Топлотните бранови што ја погодија Европа ова лето не предизвикаа само рекордно високи температури и изгорени полиња: во италијанската река По, погодена од суша, нивото на водата е толку ниско што се пронајдени остатоци од бомба од Втората светска војна.

Loading...

Во неделата воени експерти ја деактивираа и извршија контролирана експлозија.

Бомбата тежела 450 килограми и била откриена на 25 јули во близина на северното село Борго Вирџилио, во близина на Мантуа.

– Бомбата ја пронашле рибари на брегот на реката По поради нискиот водостој предизвикан од сушата – изјави полковникот Марко Наси.

Поради деактивирање на бомбата, армијата евакуираше речиси 3.000 луѓе кои живеат во близина.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Филипини: Регистрирана активност на вулканот Тал, се затвораат училиштата

Исто така, накратко го затвори воздушниот простор над таа област и ја прекина пловидбата по тој дел од реката, како и железничкиот и патниот сообраќај.

Контролираната експлозија на бомбата била извршена во каменолом во Медола на околу 45 километри.

Реката По, која обезбедува речиси три третини од земјоделското производство во Италија, е погодена од најтешката суша во последните 70 години.

Loading...